Armata rusă a renunțat la tactica desfășurării trupelor din Ucraina în batalioane de asalt, o doctrină militară impusă de Serghei Șoigu

Data actualizării: Data publicării:
Serghei Șoigu vorbește la telefon
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. Foto: Profimedia Images

Armata rusă a renunțat, în ultimele 3 luni, să-și mai desfășoare trupele în așa-numitele unități tactice la nivel de batalion („Battalion Tactical Group”, prescurtat, BTG-uri). Conceptul de BTG a reprezentat, în ultimii 10 ani, un element esențial din doctrina armatei ruse, se arată într-o analiză publicată marți de ministerul britanic al Apărării. Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, care se află în această funcție de exact 10 ani, este cel care a aprobat acest concept.

Conform doctrinei militare ruse, aceste batalioane aveau la dispoziție o gamă variată de subunități de sprijin: blindate, cercetare sau artilerie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Slăbiciunile BTG-urilor rusești au ieșit însă la iveală în cadrul luptelor extrem de intense din cele 9 luni de război desfășurat la scară mare din Ucraina. Aceste unități au dus în special lipsă de trupe de infanterie.

În același timp, distribuția descentralizată a pieselor de artilerie a împiedicat armata rusă să-și folosească la maximum avantajul său numeric în privința gurilor de foc. De asemenea, doar unui număr mic de comandanți de batalion li s-a permis să își flexibilizeze resursele la avute la dispoziție, se arată în analiza publicată pe Twitter de ministerul britanic al Apărării.

În doctrina militară a armatei ruse, un „grup tactic la nivel de batalion” (BTG) reprezintă o unitate de luptă alcătuită din 5-800 de militari și care în compunere subunităţi de blindate, artilerie, antiaerienă, cercetare.

BTG-urile au fost create în cadrul brigăzilor clasice de tancuri sau infanterie mecanizată ale armatei ruse și au reprezentat, în esență, forţa de reacţie rapidă a Moscovei.

La începutul războiului din Ucraina, Rusia dispunea de 168 de astfel de unități tactice la nivel de batalion. Forțele armate ucrainene susțin că au ucis până acum peste 87.000 de ruși - ceea ce ar echivala, practic, cu numărul total de militari din componența BTG-urilor pe care Rusia le avea înainte de invazie.

Într-un raport public al armatei americane, fiecare BTG rusesc dispune de 50 de blindate - 10 tancuri şi 40 de maşini de luptă ale infanteriei. Raportul evidențiază, în același timp, „slăbiciunile” unei astfel de unități, care s-au văzut, de altfel, în cadrul confruntărior din Ucraina.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri