Armata ucraineană „ar putea recupera Crimeea până la sfârșitul lunii decembrie” (ministrul adjunct al apărării din Ucraina)

Data actualizării: Data publicării:
Map of Ukraine with the borders between it and Belarus and Russia (before 2014 and 2022).
Crimeea a fost anexată ilegal de Rusia în 2014, în urma unui referendum controlat de regimul de la Moscova. Sursa hartă: Profimedia Images

Forțele armate ucrainene ar putea ajunge până în Crimeea până la sfârșitul lunii decembrie, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Volodimir Havrilov, scrie The Guardian. 

Într-un interviu pentru Sky News, Havrylov a spus că întregul război cu Rusia s-ar putea încheia până în primăvară, precizând că trupele ucrainene vor continua să lupte pe timpul iernii, în ciuda condițiilor dure și a temperaturilor înghețate.

Întrebat dacă recenta recucerire a orașului Herson a făcut ca alte obiective să pară mai probabile, cum ar fi reluarea peninsulei Crimeei (anexată ilegal de Federația Rusă în 2014 - n.red), Havrilov a spus: „Este doar o chestiune de timp și, desigur, ne-am dori să o facem mai devreme decât mai târziu”.

„Un eveniment neașteptat în Rusia, cum ar fi prăbușirea bruscă a regimului lui Putin, ar putea permite Ucrainei să recupereze Crimeea până la sfârșitul anului”, a precizat oficialul de la Kiev.

„Cred că Rusia se poate confrunta cu o lebădă neagră în țara lor, în interiorul Rusiei și poate contribui la succesul nostru cu Crimeea”, a adăugat Havrilov, subliniind în același timp că este „posibil” și „nu este exclus” scenariul în care trupele ucrainene ar putea „păși în Crimeea” până la sfârșitul lunii decembrie.

Crimea red highlighted in map of the Ukraine
Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014, în urma unui referendum. Sursa hartă: Profimedia Images

Întrebat care ar putea fi evenimentul neprevăzut „lebădă neagră”, ministrul adjunct al apărării din Ucraina a sugerat că liderul rus ar putea „să dispară, de exemplu, dintr-un motiv oarecare” sau „poate să i se întâmple ceva cuiva din cercul său” ori „poate fi o combinație a unei societăți foarte deziluzionate în ceea ce privește pierderile sale”.

Havrilov a spus că el crede că probabilitatea unui atac nuclear al Rusiei este scăzută, iar trupele țării sale nu vor fi împiedicate să lupte. „Da, ar fi o dramă, dar [o lovitură nucleară tactică] nu este [o] amenințare care ne va opri să continuăm războiul”, a argumentat Havrilov.

Citește și: Rușii se tem că ucrainenii vor veni să elibereze Crimeea și au început să sape tranșee. Lupte puternice în Donbas

Oficialul ucrainean a spus și că este important ca forțele Kievului să fie pregătite pentru o luptă lungă dacă Rusia este capabilă să se întărească. „Desigur, în acest caz, războiul va dura ceva timp. Dar sentimentul meu este că până la sfârșitul primăverii acest război se va termina”, a spus ministrul adjunct al apărării din Ucraina. 

El a adăugat că discuțiile de pace cu Moscova ar putea avea loc numai dacă trupele ruse sunt pregătite să „părăsească fiecare centimetru din Ucraina”, inclusiv peninsula Crimeea pe care Vladimir Putin a anexat-o în 2014.

„Există o decizie în interiorul societății din Ucraina că mergem până la capăt. Nu contează ce fel de scenariu este pe masă. Oamenii au plătit cu mult sânge și au făcut multe eforturi pentru ceea ce am realizat deja. Și toată lumea știe că orice întârziere sau conflict înghețat nu înseamnă decât continuarea acestui război împotriva existenței Ucrainei ca națiune”, a mai notat Volodimir Havrilov.

Citește și: Aproximativ 30% din teritoriul Ucrainei a fost minat. Sute de persoane au fost reținute în timpul ocupației ruse în Herson (raport SUA)

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri