Armata ucraineană: Rusia a format două detașamente navale pentru a-și consolida poziția pe Insula Șerpilor

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0670441254
Insula Şerpilor, văzută din satelit, 13 martie 2022. În partea de sus a imaginii se observă o navă militară rusă. Foto: Profimedia Images

Rusia a format două detaşamente de nave de luptă pentru a-şi consolida poziţia pe Insula Şerpilor şi a efectua atacuri dinspre mare, au relatat joi agenţiile de presă ucrainene Unian şi RBC.ua, citând surse militare de la Kiev.

Vremea furtunoasă din Marea Neagră a obligat totuşi navele de război ruseşti să se pună la adăpost mai aproape de baza lor din Crimeea anexată, a indicat Comandamentul operativ de Sud al forţelor armate ucrainene.

Cu toate acestea, două nave purtătoare de rachete de croazieră ruseşti continuă să menţină ameninţarea cu un atac cu rachete la nivel foarte ridicat, la fel şi sistemele de rachete de coastă (din Crimeea) şi aviaţia strategică a inamicului, menţionează comandamentul într-un comunicat de presă.

Trupele ruse nu au abandonat încercările de a se consolida în Insula Şerpilor şi continuă atacurile dinspre mare, dar în ultimele zile vremea furtunoasă i-a împiedicat în aceste tentative, notează Agerpres.

În genere, potrivit Comandamentului operativ de Sud, situaţia din zona sa de responsabilitate (sudul Ucrainei) rămâne stabil tensionată, chiar dacă forţele ruse nu au fost deosebit de active în ultimele zile în această direcţie.

În regiunea Nicolaev au continuat bombardamentele asupra unor aşezări. Situaţia din centrul regional este relativ calmă. În regiunea Herson, forţele ruse au încercat să pună pe seama trupelor ucrainene un bombardament asupra localităţii Cernobaievka, dar localnicii cunosc deja foarte bine tactica inamicului şi nu au 'înghiţit' diversiunea, se mai arată în comunicat.

Având în vedere situaţia dificilă din zonă, oamenii vor să plece, dar ruşii au blocat intrările şi ieşirile din regiunea Herson şi deschid focul asupra coloanelor de evacuare, mai subliniază Comandamentul operativ de Sud.

Rusia doreşte să-şi consolideze poziţia în Insula Şerpilor pentru a controla partea de nord-vest a Mării Negre, transmite Unian, citând surse ale serviciilor secrete ucrainene.

Chiar pe lângă Insula Şerpilor trec comunicaţii maritime şi rute comerciale de la Odesa până la Bosfor şi mai departe până la Marea Mediterană. Astfel, stânca din Marea Neagră reprezintă astăzi un punct strategic, care permite Rusiei să creeze probleme la nivel global.

Insula Şerpilor, o fâşie mică de uscat în Marea Neagră, se află vizavi de gurile Dunării. Amplasarea în insulă a unor echipamente radiotehnice sau de recunoaştere radioelectronică, le permite ruşilor să monitorizeze teritoriul României, unde sunt deja amplasate unităţi americane, declarase expertul militar Serghei Grabski, colonel în rezervă, într-un interviu acordat RBC.ua la începutul acestei săptămâni.

Astfel, a afirmat el, ruşii pot efectua misiuni de recunoaştere şi filma tot ceea ce vizează atât armata americană, cât şi cea română pe teritoriul României.

Prin blocarea rutelor comerciale maritime ucrainene şi a transportului de mărfuri, Rusia afectează deja mai multe ţări printr-un „terorism alimentar” dus la nivel internaţional, susţine acelaşi expert, citat de RBC.ua.

De altfel, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a acuzat Rusia că se folosește de exporturile de cereale din Ucraina ca de o armă de război, în condițiile în care invadatorii ruși blochează porturile ucrainene și distrug silozuri și linii de cale ferată.

Citește și: Ministerul ucrainean al Apărării: Rusia a desfăşurat pe Insula Şerpilor sisteme antiaeriene cu rază medie de acţiune 

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...