Armenia critică forțele ruse de menținere a păcii din Nagorno-Karabah. Moscova spune că atacurile sunt „inacceptabile”

Data publicării:
soldati rusi
Forțele ruse de menținere a păcii la un punct de control de la Stepanakert. Foto: Profimedia Images

Rusia a precizat vineri că „atacurile publice” asupra trupelor sale de menţinere a păcii desfăşurate în jurul regiunii separatiste Nagorno-Karabah din Azerbaidjan sunt „inacceptabile”, a doua zi după ce premierul armean Nikol Paşinian a criticat contingentul, relatează Reuters.

Civili azeri care susţin că sunt activişti de mediu au blocat singurul drum între Armenia şi enclava cu populaţie majoritar armeană de pe 12 decembrie. Oficialii din Nagorno-Karabah susţin că proviziile de alimente, medicamente şi combustibil sunt pe sfârşite.

Joi, site-ul de ştiri armean Hetq a difuzat o declaraţie a lui Paşinian potrivit căreia forţa rusă de menţinere a păcii „devine un martor tăcut la depopularea Nagorno-Karabah”, din cauza faptului că nu a redeschis drumul blocat, conform Agerpres.

Paşinian a spus că dacă trupele ruseşti nu sunt capabile să asigure stabilitatea şi securitatea în Nagorno-Karabah, ele ar trebui să facă loc unei misiuni ONU de menţinere a păcii.

„Considerăm orice atacuri publice sau provocări împotriva trupelor noastre de menţinere a păcii inacceptabile şi acţiuni deliberate care provoacă un prejudiciu real procesului de normalizare armeano-azer”, a reacţionat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar locuitorii săi sunt predominant etnici armeni şi au reuşit să scape controlului Baku în urma unui război de la sfârşitul anilor '80 şi începutul anilor '90, într-o perioadă în care Uniunea Sovietică se dezintegra.

În 2020, Azerbaidjan a reuşit să recucerească o parte din teritoriu în urma unui nou război care s-a încheiat cu un armistiţiu mijlocit de Rusia. Trupe de menţinere a păcii au fost desfăşurate de-a lungul coridorului Lacin, singurul drum dintre Armenia şi Nagorno-Karabah.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri