Artizanul bombei care a ucis 270 de oameni în atentatul de la Lockerbie a fost prins după 34 de ani

Data publicării:
Bucăți din botul avionului care s-a prăbușit peste Lockerbie și un bărbat care merge lângă
Bucăți din epava avionului au căzut peste o zonă locuită din Lockerbie și au făcut încă 11 victime. Foto: Profimedia Images

Abu Agila Masud, libianul acuzat că a construit bomba care a distrus zborul Pan Am 103, deasupra orașului scoțian Lockerbie, în urmă cu 34 de ani, se află în custodia autorităților americane, au anunțat, duminică, autoritățile locale scoțiene, conform BBC.

Statele Unite au anunțat că l-au pus sub acuzare pe Masud în urmă cu doi ani. Cetățeanul libian este acuzat că a jucat rolul-cheie în atentatul din 21 decembrie 1988, soldat cu 270 de morți.

Atentatul rămâne cel mai mortal atac terorist pe teritoriu britanic din istorie.

Toți cei 259 de pasageri de la bordul avionului Boeing 747 au murit, în timp ce alți 11 oameni au murit după ce bucăți din epava avionului s-au prăbușit peste casele lor.

Luna trecută, apăruseră informații conform cărora Masud fusese răpit de o miliție din Libia, alimentând speculații că urmează să fie predat autorităților americane pentru a fi judecat.

În 2001, Abdelbaset Al-Megrahi a fost condamnat pentru atentat după ce a fost judecat în cadrul unui tribunal scoțian special organizat în Țările de Jos. Al-Megrahi este singura persoană condamnată, până acum, în acest caz.

Al-Megrahi a fost condamnat la închisoare pe viață, însă a primit o grațiere din considerente umanitare în 2009, după ce a fost diagnosticat cu cancer. A murit în 2012, în Libia. Megrahi și-a susținut întotdeauna nevinovăția și a încercat de mai multe ori să răstoarne condamnarea prin apel.

În 21 decembrie 1988, cursa 103 a companiei Pan Am decolase de la Londra cu destinaţia New York. Avionul avea la bord 243 de pasageri, majoritatea americani şi britanici, şi 16 membri ai echipajului.

După jumătate de oră de zbor, aeronava a explodat în aer deaspra oraşului scoţian Lockerbie. Bucăţi din aeronavă au căzut peste un cartier, unde au făcut alte 11 victime. Atentatul a fost provocat de detonarea unei bombe ascunse într-o valiză.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri