Sari la conținut

Asasinarea lui Kim Jong-nam. Intră în scenă un misterios agent americano-coreean

Kim Jong-nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un, s-ar fi întâlnit cu un agent americano-coreean cu câteva zile înainte de a fi asasinat, pe 13 februarie 2017, în aeroportul din Kuala Lumpur.

Wan Azirul Nizam, ofițerul de poliție care conduce investigația privind asasinarea lui Kim Jong-nam, a declarat în fața unui tribunal din Malaezia, unde se află pe rol cazul, că acesta s-ar fi întâlnit cu agenul americano-coreean pe 9 februarie.

Întâlnirea misterioasă ar fi avut loc pe insula malaeziană Langawi, transmite The Telegraph.

Nizam a adăugat că numele agentului nu a putut fi încă identificat.

Ofițerul a confirmat însă că, în momentul asasinării, Kim Jong-nam avea în rucsac bani lichizi în valoare de 138.000 de dolari.

„Știm că domnul Kim a discutat de mai multe ori în trecut cu agenții de informații sud-coreeni și că se afla sub protecția Chinei, deci nu ar trebui să ne surprindă faptul că avea legături și cu americanii”, a declarat sursei citate Toshimitsu Shigemura, un profesor al Universității Waseda din Tokyo, expert în dictatura dinastică nord-coreeană.

În opinia expertului, Kim Jong-nam încerca probabil să vândă serviciilor secrete americane informații sensibile despre regimul de la Phenian.

Indonezianca Siti Aishah (25 de ani) și vietnameza Doan Thi Huong (28 de ani) sunt acuzate de uciderea lui Kim Jong-Nam după ce i-au întins acestuia pe față VX — o substanță chimică extrem de toxică interzisă de SUA — pe aeroportul din Kuala Lumpur, la 13 februarie.

Cei 138.000 de dolari se află în prezent la biroul poliției din districtul Sepang, care are jurisdicție asupra locului crimei.

Siti Aishah și Doan Thi Huong, acuzate de uciderea lui Kim Jong-Nam, riscă pedeapsa cu moartea dacă vor fi găsite vinovate. Acuzatele au declarat în mod repetat că au fost înșelate pentru a comite atacul, despre care credeau că era o glumă de televiziune.

583462_620

Siti Aisyah

Scenariul vehiculat în presa internațională privind asasinarea lui Kim Jong-nam pornește de la premiza unui plan al dictatorului nord-coreean de a înlătura orice posibilă concurență din partea fratelui său vitreg la frâiele puterii.

Până la momentul asasinării, viața lui Kim Jong-nam a decurs sub un văl de ceață.

Bărbatul folosea mai multe pașapoarte false, lucru care ar fi dus, în 2001, la o lovitură politică accidentală împotriva tatălui său, fostul lider de la Phenian, Kim Jong-il. La acea dată, Kim Jong-nam fusese prins cu acte falsificate – identitatea unui dominican – în timp ce încerca să intre în Japonia. Bărbatul le-a declarat autorităților japoneze că intenționa să viziteze parcul Disneyland din Tokyo.

Doan-Thi-Huong

Doan Thi Huong

Observatorii au afirmat atunci că acest incident ar fi avut impactul unui act de dezonoare asupra tatălui său, fapt care ar fi dus la exilul fostului dictator nord-coreean.

În interviurile din presă, Kim Jong-nam a precizat în mod repetat că nu manifesta niciun interes pentru preluarea manetelor dinastice de la Phenian. Însă, fiind cel mai mare dintre fiii lui Kim Jong-il, ar fi putut avea o pretenție legitimă la titlul de „mare conducător”.

La câteva săptămâni după Kim Jong-un a devenit noul lider al Coreei de Nord, în 2011, fratele său declara unui jurnalist japonez că lumea va interpreta noul braț de fier al dictaturii ca o „glumă”. Într-un alt interviu, Kim Jong-nam preciza că el se opusese în repetate rânduri accederii la putere prin transfer ereditar.

Cunoscuții lui Kim Jong-nam spus că bărbatul și-a petrecut ultimii ani într-o atmosferă profund paranoică. Într-un documentar BBC, apropiații lui Kim Jong-nam povestesc că acesta voia să se stabilească în Elveția, unde își făcuse studiile, pentru că se temea mereu pentru viața lui și avea convingerea că va fi în siguranță în Europa.