Asasinarea lui Shinzo Abe: Poliția recunoaște că existau deficiențe „incontestabile” în securitatea fostului premier

Data publicării:
Japan's former PM Shinzo Abe shot in Nara
Fostul premier japonez Shinzo Abe a fost asasinat în timp ce ținea un discurs electoral. Foto: Profimedia Images

Existau deficienţe „incontestabile” în securitatea fostului premier japonez Shinzo Abe, împuşcat mortal vineri în timpul unei reuniuni electorale de la Nara, a declarat sâmbătă şeful poliţiei locale, care a promis o anchetă.

Măsurile de securitate sunt uneori mai puţin stricte la mitingurile electorale locale din Japonia, unde crimele violente sunt rare şi unde legile privind armele de foc sunt foarte severe, dar unii estimează că securitatea era insuficientă la Nara, având în vedere notorietatea lui Abe.

„Cred că este incontestabil că existau probleme cu măsurile de securitate pentru fostul prim-ministru Abe”, le-a spus jurnaliştilor şeful poliţiei din Nara, Tomoaki Onizuka, promiţând să le identifice şi să ia măsurile care „se impun”.

„Este urgent să desfăşurăm o anchetă aprofundată pentru a clarifica ce s-a întâmplat”, a adăugat el, fără a intra în detalii asupra lacunelor specifice ale dispozitivului de securitate de vineri.

„De când am intrat în poliţie în 1995, în timpul carierei mele de peste 27 de ani, nu am regrete mai mari decât acesta”, a spus el, cu vocea încărcată de emoţie, despre moartea lui Shinzo Abe.

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit în spital la câteva ore după ce a fost împușcat de două ori în timp ce susținea un discurs electoral în orașul Nara. Bărbatul de 41 de ani care l-a ucis le-a spus polițiltilor că avea ranchiună față de o anumită organizație din care credea că face parte și fostul premier și a vrut să se răzbune, au anunțat autoritățile japoneze, fără a numi respectiva organizație, relatează BBC și CNN.

Atacatorul a fost prins de forțele de securitate după ce a tras de la mică distanță în fostul premier. El a fost identificat drept un locuitor din orașul Nara, Tetsuya Yamagami, fost ofițer în Forțele Marine de Autoapărare, în vârstă de 41 de ani.

Tetsuya Yamagami nu a încercat să fugă de la fața locului după atac, fiind doborât și capturat de agenții de securitate. El a recunoscut în fața poliiștilor că l-a ucis pe Shinzo Abe folosind o armă construită de el.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri