News Alert Atac american cu dronă în Afganistan împotriva unui membru al ISIS-K

Data actualizării: Data publicării:
drona MQ-9 deasupra unui desert
Dronă americană MQ-9 Reaper. Foto: Profimedia Images

Armata americană a desfășurat sâmbătă un atac cu dronă în estul Afganistanului împotriva unui membru al ISIS-K, organizația teroristă suspectată că ar fi în spatele atentatului de joi de la aeroportul din Kabul, relatează The Guardian. 

ACTUALIZARE ORA 6:07. Un oficial american a declarat pentru Reuters, sub condiția anonimatului, că drona a lovit mașina în care se aflau ținta și un asociat de-ai lui. Cel mai probabil, ambii au murit în atac, a spus oficialul. El a mai precizat că militantul plănuia viitoare atacuri.

Atacul cu dronă a fost autorizat de președintele Joe Biden.

De altfel, președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris fuseseră avertizați, vineri dimineață, de echipa lor de securitate națională că un alt atac terorist la Kabul „este probabil”, potrivit unui oficial de la Casa Albă, citat de CNN.

Ambasada SUA din Kabul a recomandat din nou cetățenilor americani aflați la porțile aeroportului „să plece imediat”, invocând amenințări la adresa securității. „Din cauza amenințărilor de securitate de la aeroportul din Kabul, continuăm să-i sfătuim pe cetățenii americani să evite deplasarea la aeroport și să evite porțile de acces în aeroport”, menționa avertizarea Ambasadei americane.


Știrea inițială:

Comandamentul Central al SUA a confirmat că Statele Unite au procedat la un atac cu dronă în provincia Nangahar, atac care a fost îndreptat împotriva unui membru al Statului Islamic despre care se crede că este implicat în planificarea unor atacuri împotriva SUA la Kabul.

Indiciile inițiale arată că acesta a fost ucis în atac și că nu sunt alte victime civile, potrivit Pentagonului. 

Nu este clar dacă individul respectiv a fost implicat în mod special în explozia sinucigașă de joi, din fața porților aeroportului din Kabul, unde mulțimea de afgani încerca cu disperare să intre.

Atacul a fost inițiat din afara Afganistanului, dintr-o țară a Orientului Mijlociu.

Promisiunea lui Joe Biden

Lovitura aeriană vine să confirme promisiunea pe care președintele Joe Biden a făcut-o joi în fața națiunii, când a spus că autorii atacului nu se vor putea ascunde. „Vă vom vâna și vă vom face să plătiți”, a spus el. 

Președintele Joe Biden nu vrea ca teroriștii care au organizat atacul de la aeroportul din Kabul „să mai trăiască pe Pământ”, declarase vineri purtătoarea sa de cuvânt, Jen Psaki, întrebată în legătură cu planurile liderului de la Casa Albă în privința vinovaților.

La rândul lor, liderii Pentagonului au declarat vineri presei că sunt pregătiți pentru orice acțiune de represalii ordonată de președinte. „Avem opțiuni acolo chiar acum”, a declarat generalul-maior Hank Taylor de la Statul Major al Pentagonului.

„Nu ne  vom lăsa intimidați de acești teroriști ISIS, misiunea noastră continuă”, a spus joi seara Joe Biden, care a avertizat că este posibil să mai existe alte atacuri în zilele următoare. El a promis că acești teroriști vor fi urmăriți, vor fi găsiți, a spus că deja SUA au unele indicii și dacă va fi nevoie, vor fi desfășurate operațiuni speciale pentru a ajunge la ei.

Liderii americani trebuie să elaboreze planuri operaționale pentru a lovi activele, conducerea și facilitățile ISIS-K, a spus Biden. „Vom răspunde cu forță și precizie atunci când vom considera că e momentul potrivit, în locul pe care noi îl vom alege”, a subliniat șeful Casei Albe.

Cine este ISIS-K

Gruparea teroristă ISIS-K, care este inamică talibanilor, este considerată responsabilă pentru atentatul de joi de la aeroportul din Kabul, soldat cu aproape 200 de morți.

ISIS-K este denumirea pentru aripa afgană a grupării Stat Islamic, particula „K” venind de la provincia Khorasan. ISIS-K a luat naștere în ianuarie 2015, fiind constituită din foști talibani pakistanezi și foști talibani afgani. Este mult mai dură decât gruparea talibanilor, cu care se află în conflict deschis. ISIS-K îi consideră pe militanții talibani „apostați” (care își reneagă credința), uciderea acestora fiind acceptată în interpretarea pe care o dau ei legii islamice. Statul Islamic a condamnat pacea din Afganistan convenită în februarie 2020 între SUA și talibani și a jurat să continue lupta.

Nu este prima dată când SUA folosesc drone fără pilot pentru a da atacuri țintite. O dronă MQ-9 Reaper l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani, în apropiere de aeroportul din Bagdad, în ianuarie 2020. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri