Atac armat într-un club din Istanbul: 39 morți, între care 28 de străini

Data actualizării: Data publicării:
masina politie turcia getty
Foto: Gulliver/GettyImages

39 de persoane au fost ucise și 69 rănite, după ce un bărbat înarmat cu o pușcă automată a deschis focul la întâmplare, duminică noaptea, într-un club din Istanbul frecventat de turiști, unde se aflau între 500 și 600 de persoane, informează NTV. Clubul Reina este situat în cartierul Beşiktaş, pe malul european al Bosforului. Unii oameni au sărit în apă ca să scape din calea gloanţelor.

masina politie turcia getty
Foto: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE. Sunt 28 de cetățeni străini printre cei 39 de morți. Cei mai mulți, cinci, sunt din Arabia Saudită, trei sunt din Liban, mai sunt cetățeni din Maroc, Libia, Israel, India, Kuwait, Canada, Siria, Rusia, un turc care are și cetățenie belgiană, precum și o femeie cu dublă cetățenie, franco-tunisiană, au anunțat oficialii.

Atacatorul este încă în liberate, iar atacul nu a fost revendicat până acum de vreo grupare teroristă.

ACTUALIZARE: Premierul Turciei, Binali Yildirim, a declarat duminică după-amiază că încă nu au informații despre cine ar putea fi atacatorul din clubul Reina. Forţele de securitate au lansat o operaţiune masivă în căutarea suspectului, care şi-a abandonat arma în clubul Reina.

Binali Yildirim a dezminţit informaţiile apărute în presă cu privire la costumul de Moş Crăciun pe care atacatorul l-ar fi folosit pentru a intra în clubul din Istanbul.

De asemenea, nicio grupare teroristă nu a revendicat până în acest moment atacul armat. Mai mult, motivul atacului rămâne un mister.

„Mai multe detalii au început să iasă la lumini, dar autorităţile lucrează pentru a obţine rezultate concrete. Poliţiştii şi forţele de securitate vor transmite informaţii în timpul investigaţiei”, a spus premierul Yidlirim.

ACTUALIZARE: Președintele Recep Erdogan a promis, după atacul din clubul din Istanbul, că va lupta până va stârpi terorismul din Turcia care afectează economia, politica şi societatea.

Ca naţiune, noi vom lupta până la capăt nu doar împotriva atacurilor armate comise de grupări teroriste şi de forţele din spatele acestora, dar şi împotriva atacurilor economice, politice şi sociale orchestrate de aceste forţe. Ei încearcă să provoace haos, să-i demoralizeze pe oameni şi să ne destabilizeze naţiunea cu aceste atacuri abominabile împotriva civililor... Noi ne vom menţine calmul, vom sta mai aproape unii de alţii şi nu vom ceda teren în faţa unor asemenea jocuri murdare”, a spus liderul de la Ankara.

ACTUALIZARE: Primele imagini surprinse de o cameră de supraveghere îl arată pe atacator, chiar în momentul în care a deschis prima dată focul. S-a întâmplat la intrarea în clubul exclusivist, unde a lichidat doi oameni - un civil si un poliţist. Apoi, agresorul a intrat cu forţa în local şi a început să tragă la întâmplare.

Guvernatorul Istanbului a declarat că un atacator cu o armă de mare putere a împuşcat un poliţist şi un civil la intrarea în clubul Reina, apoi a început să tragă la întâmplare în oamenii aflaţi în local. Însă, unii martori spun că mai mulţi atacatori au acţionat în club.

„Oamenii au fost împuşcaţi fără milă. Nu au avut milă! Au tras în toată lumea. Trei sau patru oameni au tras cu arme automate. Lumea a fost împuşcată în cap”, a spus un martor. 

Ministrul de Interne al Turciei a declarat că poliția este în căutarea unui atacator.

„Vânătoarea teroristului este în desfăşurare. Poliţia a lansat operaţiunile. Sperăm ca atacatorul să fie prins curând”, a spus Suleyman Soylu. 

ACTUALIZARE. Au apărut imagini filmate cu primele momente ale atacului:

ACTUALIZARE.  Cel puțin 39 de persoane, între care 16 străini, și-au pierdut viața în atacul de la club, a anunțat ministrul de interne. Alte 69 de persoane sunt rănite.

Ministrul a mai spus că poliția încă îl caută pe „teroristul” responsabil pentru atac.

ACTUALIZARE.  Potrivit informaţiilor oferite de Ministerul de Externe, la solicitarea Digi24, NU sunt români printre victimele atacului. MAE comunică numerele de telefon unde cetățenii români pot cere asistență consulară:

„Consulatul General al României la Istanbul are în atenţie incidentul produs în dimineaţa zilei de 01.01.2017, în jurul orei 02:00 (01:00 ora României), soldat cu numeroşi morţi şi răniţi.

Oficiul consular român a întreprins în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile abilitate şi spitalele din Istanbul pentru a verifica dacă printre victimele incidentului se află cetăţeni români.

Consulatul General al României la Istanbul monitorizează evoluţia situaţiei şi este pregătită să acorde asistenţă consulară, dacă situaţia o va impune.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul (0090) 212 3583541, (0090) 90 212 3580516, (0090) +90 212 3583537, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profundul regret pentru pierderea de vieţi omeneşti şi transmite condoleanţe familiilor victimelor.”


ACTUALIZARE. „Am fost împuşcat în picior. Nişte nebuni au intrat trăgând peste tot. Nu ştiu câţi au fost, am văzut o singură persoană. Trăgeau şi eu mă ascundeam”, a povestit un martor ocular, turist străin.

Primele împuşcături s-au auzit în jurul orei locale 1:15. Guvernatorul Istanbului a declarat că un atacator cu o armă de mare putere a împuşcat un poliţist şi un civil la intrarea în clubul Reina, apoi a început să tragă la întâmplare în oamenii aflaţi în loc.

Acesta este un atac terorist”, a spus răspicat Vasip Sahin, guvernatorul Istanbulului.

Clubul Reina din Istanbul este unul select, frecventat de lumea bună a oraşului. Localul se află chiar pe malul Bosforului, în imediata apropiere a primului pod construit peste strâmtoarea ce separă Europa de Asia. Este vorba de acelaşi pod unde au fost înregistrate lupte grele în timpul loviturii de stat eşuate şi care a fost redenumit în memoria celor ucişi în timpul puciului.

clubul reina
Foto: BBC

 

Deocamdată, sunt foarte puţine detalii despre atacator. Unii martori spun că l-au auzit vorbind arabă, dar informaţia nu este confirmată oficial. În plus, autoritățile turce au instituit cenzura temporară pe subiectul atacului. Asta înseamnă că presa locală nu mai are voie să difuzeze informații despre operațiunile în desfășurare. În ciuda informațiilor puţine, un expert turc a declarat pentru CNN că indiciile vorbesc despre un atac islamist.

Informațiile inițiale duc cu gândul la un atac jihadist. Nu doar jihadiștii, ci și islamiști de toate felurile se agitau împotriva celebrării Anului Nou. Ei spun că este asemenea Crăciunului, ceea ce arată influența creștină în Turcia. Aceste mesaje încărcate de ură, această educație bazată pe discriminare, credem că au făcut posibile asemenea atacuri în Turcia”, a declarat dr.Aykan Erdemir, fost parlamentar turc.

Casa Albă a condamnat atacul de la Istanbul, pe care îl numește oribil. De asemenea, Barack Obama a spus că va oferi sprijin Turciei, aliatul său din NATO.

17 mii de polițiști au fost scoși pe străzile metropolei turce cu prilejul Anului Nou.

ACTUALIZARE. Potrivit presei turce, care îl citează pe guvernatorul din Istanbul, sunt 35 de morți și 40 de răniți. Atacatorul i-a ucis mai întâi pe polițistul care se afla la intrare și pe un civil și apoi a pătruns în club și a deschis focul.

Jurnaliștii turci spun că vorbea arabă. Deocamdată nu se știe nimic despre soarta lui.

Guvernatorul Istanbulului a declarat că este vorba despre un act terorist.

ACTUALIZARE. Guvernatorul din Istanbul confirmă că sunt doi morți în urma atacului, un polițist și un civil.

ACTUALIZARE. Potrivit Digi24, trupele speciale au intrat în club și încearcă să pună capăt situației, în condițiile în care presa turcă a relatat că are loc o luare de ostatici, iar atacatorul s-ar afla încă în local.

Informațiile sunt contradictorii încă. Dacă inițial s-a vorbit despre doi atacatori, acum jurnaliștii turci vorbesc doar despre o persoană care a deschis focul cu o armă automată.

În local ar fi intrat și trupe de geniști, care vor să verifice dacă nu cumva există și dispozitive explozive.

ACTUALIZARE. CNN Turk publică o imagine cu atacatorul, surprinsă de o cameră de supraveghere.

imagine atacator istanbul

ACTUALIZARE. Potrivit NTV, sunt doi morți - un polițist și un civil - și cel puțin 20 de răniți. În timpul atacului, unii clienți s-au aruncat în mare, localul aflându-se pe chiar pe malul Bosforului, iar poliția desfășoară acum operațiuni de salvare.

ACTUALIZARE. Potrivit Reuters, care citează NTV, sunt 20-30 de răniți. Poliția a izolat împrejurimile localului.

ACTUALIZARE. Presa locală vorbește despre trei morți.

Potrivit CNN Turk, unul dintre atacatori s-ar afla încă în club și s-a ascuns în toaletă. Unele surse vorbesc despre o luare de ostatici.


La fața locului au fost trimise numeroase echipaje de poliție și ambulanțe, precum și echipe militare. 

Potrivit unor informații, atacul ar fi fost dat în jurul orei locale 1:30 de doi bărbați îmbrăcați în Moș Crăciun.

Localul Reina, situat în cartierul Ortakoy, era unul cunoscut și frecventat din Istanbul și organiza o petrecere. Potrivit BBC, în club se aflau câteva sute de persoane. 

Citiți și: 2016, an negru pentru Turcia. Sute de oameni au murit în atacuri

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri