Atacuri aeriene ale SUA în Irak și Siria. Au vizat depozite de arme și centre operaționale folosite de miliții susținute de Iran

Data publicării:
Joe Biden ține un discurs.
Joe Biden, în timpul unui discurs. Foto: Profimedia

Statele Unite au lovit duminică miliţii susţinute de Iran la frontiera irakiano-siriană, ca răspuns la înmulţirea atacurilor cu drone împotriva intereselor lor din Irak. Cel puțin cinci persoane au murit, iar mai multe au fost rănite, potrivit BBC.

Acțiunile au vizat centre operaţionale şi depozite de arme situate în două locaţii din Siria şi o locaţie din Irak, potrivit Pentagonului.

"La ordinul preşedintelui Biden, forţele militare ale Statelor Unite au pornit atacuri aeriene defensive de precizie împotriva unor instalaţii utilizate de miliţii sprijinite de Iran în regiunea de la frontiera dintre Irak şi Siria", a transmis purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-un comunicat.

Cel puţin cinci luptători irakieni pro-iranieni au fost ucişi şi mai mulţi răniţi în aceste atacuri, a comunicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), o organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra, care se bazează pe o vastă reţea de surse din Siria.

Potrivit agenţiei oficiale siriene Sana, un copil a fost ucis şi cel puţin trei persoane rănite.

A fost a doua operaţiune de acest fel desfăşurată împotriva unor miliţii pro-iraniene din Siria de către Statele Unite de când preşedintele Joe Biden s-a instalat la Casa Albă în ianuarie. O lovitură în estul Siriei a ucis în februarie peste 20 de luptători, potrivit OSDO.

"Ţintele au fost selecţionate, deoarece aceste instalaţii sunt utilizate de miliţii susţinute de Iran care sunt implicate în atacuri cu aeronave fără pilot (UAV, drone) împotriva personalului şi instalaţiilor americane din Irak", a adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, scrie Agerpres.

Interesele americane din Irak au fost ţinta unor atacuri repetate în ultimele luni. Statele Unite acuză în mod sistematic că facţiunile pro-Iran că sunt responsabile.

De la începutul anului, peste 40 de atacuri au vizat interesele Statelor Unite în ţară, unde 2.500 de soldaţi americani sunt desfăşuraţi în cadrul unei coaliţii internaţionale pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri