Atacurile de la Hanau. Anunțul făcut de ministrul german de externe

Data actualizării: Data publicării:
Horst Seehofer, ministrul german de interne
Horst Seehofer, ministrul german de interne Foto: WOLFGANG KUMM / AFP / Profimedia

Atacurile comise în această săptămână în oraşul Hanau (centrul Germaniei) au fost unele teroriste, cu o motivaţie rasistă, a afirmat vineri ministrul federal german de interne Horst Seehofer, citat de dpa, relatează Agerpres.

„Crimele de la Hanau sunt în mod clar un atac terorist motivat de rasism”, a spus Horst Seehofer la Berlin. El a adăugat că este vorba despre „al treilea atac terorist în numai câteva luni” din Germania.

Germania e în stare de șoc. Însuși președintele țării a mers la locul masacrului pentru a-și manifesta solidaritatea cu rudele celor vizați în dublul atac armat. Și pentru a transmite un mesaj clar: Germania nu poate fi dezbinată. „Suntem aici împreună împotriva rasismului, a urii și a violenței. Sunt de partea celor amenințați de ură și violență”, a declarat Frank-Walter Steinmeier.

Atacurile armate comise miercuri seara în două localuri din oraşul german Hanau s-au soldat cu 9 morţi şi mai mulţi răniţi, fiind anchetate ca acţiuni teroriste, după cum a declarat joi ministrul de interne al landului Hessa, Peter Beuth. În rândul victimelor se numără și un cetățean român.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, o scrisoare-confesiune şi o înregistrare video au fost găsite după ce poliţia a anunţat, joi, în jurul orei locale 06:00, că l-a descoperit pe Tobias R., presupusul autor al atacurilor, mort prin împuşcare într-un apartament, alături de o altă persoană decedată, care ar fi mama sa, în vârstă de 72 de ani. 

Atacatorul s-a sinucis înainte ca poliția să ajungă la el. Dar profilul lui e legat piesă cu piesă din multele postări în mediul online. Reiese că avea o afinitate pentru extrema dreaptă și mesajele sale sugerează că atacul avea motivații xenofobe. Trăia cu iluzia că e spionat de o societate secretă și credea în tot felul de terorii conspiraționiste țesute de-a lungul timpului.

Alternativa pentru Germania se teme

Pe de altă parte, ca urmare a tragediei din Hanau, formaţiunea politică extremistă Alternativa pentru Germania (AfD) s-a alăturat vineri celorlalte partide care şi-au anulat evenimentele finale din campania electorală pentru alegerile din oraşul-stat Hamburg, prevăzute pentru duminică. Partid relativ tânăr, AfD, care a devenit ţinta criticilor pentru politica sa antiimigranţi, a anunţat că a luat această decizie de teamă că siguranţa susţinătorilor săi nu ar putea fi garantată în faţa iminenţei unor proteste masive.

Hamburg este în prezent condus de o coaliţie formată din social-democraţi (SPD) şi Verzi. AfD deţine opt din cele 121 de locuri în parlamentul din Hamburg, dar sprijinul electoral a sporit masiv în alte scrutine recente desfăşurate la nivel regional.

Atacul din Hanau e doar cel mai recent exemplu al unui fenomen înfricoșător care ia amploare în Germania - ura față de străini. Zilele trecute, poliția germană a arestat 12 persoane bănuite că plănuiau atacuri asupra unor moschei.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri