Atlantic Council: De ce este alarmantă demisia lui Mattis din funcția de secretar al Apărării

Data actualizării: Data publicării:
Gen. James Mattis Attends Confirmation Hearing To Head US Central Command
Foto: Alex Wong/Getty Images

Trei situații corelate anunță un impact neașteptat asupra jocurilor geopolitice în anul ce urmează: 1) decizia de retragerea a trupelor americane din teatrul sirian de operațiuni; 2) decizia de retrage un număr semnificativ de soldați din Afganistan; 3) demisia secretarului american al Apărării, Jim Mattis

mattis
Foto: Guliver/GettyImages

Citiţi şi: Dragnea îşi pregăteşte plecarea de la putere. Şi întoarcerea. Ca preşedinte

În scrisoarea de demisie semnată de Jim Mattis se disting două subiecte care ar trebui citite în cheia unei antagonism între secretarul Apărării și liderul de la Casa Albă, Donald Trump, este de părere Frederic C. Hof, analist al think tank-ului Atlantic Council și fost consilier pe probleme de tranziție siriană în administrația lui Barack Obama.

Respectul pentru aliați și „luciditatea privind actorii maligni și competitorii strategici”, acestea ar fi cele două indicii legate de motivul demisiei abrupte a lui Jim Mattis de la șefia Apărării, spune Hof.

„În privința primului aspect, el a arătat că Statele Unite nu-și pot apăra interesele și nu pot servi ca «națiune indispensabilă lumii libere» fără un sistem de alianțe care să constituie o componentă vitală a «puterii americane de a asigura o apărare comună»”, scrie expertul într-o analiză, făcând referire la disensiunile din ultima vreme dintre Donald Trump și diverși aliați din NATO legate în special de echilibrarea angajamentului bugetar al statelor care beneficiază de umbrela de securitate euro-atlantică.

În legătură cu al doilea subiect, al „actorilor maligni” și „competitorilor strategici”, Jim Mattis se referă în scrisoarea de demisie la Rusia și la celălalt actor însetat de proiecții hegemonice, China. Mattis meționează că aceste două puteri caută să „modeleze o lume potrivită modelului lor autoritar”.

Chiar dacă niciuna dintre aceste nuanțe nu sunt în contradicție cu actuala politică de apărare a Statelor Unite, menționează Frederic C. Hof, Jim Mattis a dat de înțeles că viziunea lui asupra acestor schimbări de paradigmă în ordinea mondială nu se „aliniază” întru totul cu cea a lui Trump.

Analistul atrage atenția că demisia unui înalt oficial, cu o experiență de peste patru decenii în politici de apărare, precum Jim Mattis, nu este doar o simplă demisie din cauza unor disensiuni, ci un semnal de alarmă privind arhitectura de securitate a Statelor Unite.

Citiți și:

Şeful Pentagonului: Pe Rusia nu se poate conta acum să-şi respecte cuvântul

Donald Trump: Generalul Mattis s-ar putea să plece

I se spunea „câinele turbat”. Cine este James Mattis

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri