Atrocitățile comise de armata din Myanmar. Zeci de bărbați au fost bătuți, torturați și uciși. Reacție oficială: „Se poate întâmpla”

Data publicării:
Militari înarmați în Myanmar fotografiati intr-o masina
Militari înarmați în Myanmar. Foto: Profimedia

Armata din Myanmar a comis asasinate în masă și torturi care au dus la moartea a cel puțin 40 de bărbați, potrivit unei investigații BBC.

Martorii oculari și supraviețuitorii au spus că soldații, unii chiar de 17 ani, au adunat toți sătenii, apoi i-au separat pe bărbați și i-au ucis. Imaginile filmate în timpul acestor atrocități par să arate că majoritatea celor uciși au fost torturați mai întâi.

Crimele au avut loc în iulie, în patru incidente separate în zona Kani- un bastion al opoziției din districtul Sagaing, din centrul țării.

Armata s-a confruntat cu rezistența civililor după ce a preluat controlul într-o lovitură de stat, în februarie, detronând guvern ales democratic al lui Aung San Suu Kyi.

BBC a vorbit cu 11 martori din Kani și le-a comparat relatările cu înregistrările de pe telefoanele mobile și fotografiile colectate de Myanmar Witness, un ONG din Marea Britanie care investighează abuzurile asupra drepturilor omului.

Cele mai mari atrocități au avut loc în satul Yin, unde cel puțin 14 bărbați au fost torturați sau bătuți până la moarte, iar cadavrele lor au fost aruncate într-o rigolă împădurită.

Martorii din Yin - ale căror nume nu au fost făcute publice pentru a le proteja identitatea - au declarat pentru BBC că bărbații au fost legați cu funii și bătuți înainte de a fi uciși.

„Nu am putut să mă uit, așa că am ținut capul în jos, plângând”, a spus o femeie, al cărei frate, nepot și cumnat au fost uciși.

„I-am implorat să nu facă asta. Nu le-a păsat. Le-au întrebat pe femei: Soții voștri sunt printre ei? Dacă sunt, faceți-vă ultimele ritualuri”, a adăugat ea.

Un bărbat care a reușit să fugă a spus că soldații i-au torturat „îngrozitor” pe bărbați timp de mai multe ore înainte de a-i ucide.

„Au fost legați, bătuți cu pietre și cu paturile puștilor și torturați toată ziua”, a spus supraviețuitorul.

„Unii soldați păreau tineri, poate de 17 sau 18 ani, dar alții erau foarte bătrâni. Era și o femeie cu ei”, a adăugat el.

În satul Zee Bin Dwin, la sfârșitul lunii iulie, 12 cadavre mutilate au fost găsite în gropi comune săpate la mică adâncime, inclusiv un cadavru care ar putea fi al unui copil.

Cadavrul unui bărbat în vârstă de şaizeci de ani a fost găsit legat de un prun din apropiere. Filmările cu cadavrul său, văzute de BBC, au arătat semne clare de tortură. Familia lui a spus că fiul și nepotul său au fugit când militarii au intrat în sat, dar el a rămas, crezând că vârsta îl va proteja de atrocități.

Crimele par a fi o pedeapsă colectivă pentru atacurile asupra armatei de către grupurile de miliție civilă din zonă, care cer restabilirea democrației.

Luptele dintre armată și filialele locale ale Forțelor de Apărare ale Poporului - un nume colectiv pentru grupurile de miliție civilă - s-au intensificat în zonă în lunile dinaintea crimelor în masă.

Din dovezile vizuale și mărturiile adunate de BBC reiese că bărbații au fost vizați în mod specific. De altfel, acest lucru a devenit obișnuință în Myanmar, unde bărbații din sate sunt pedepsiți colectiv pentru ciocnirile dintre Forțele de Apărare ale Poporului și armată.

Familiile celor uciși spun că bărbații nu au fost implicați în atacuri asupra armatei. O femeie care și-a pierdut fratele în masacrul din Yin a spus că i-a implorat pe soldați, dar răspunsul primit a fost: „Nu spune nimic. Suntem obosiți. Te omorâm și pe tine”.

Jurnaliştilor străini li s-a interzis accesul în Myanmar după lovitura de stat, iar majoritatea instituţiilor de presă care nu sunt controlate de stat au fost închise, făcând relatările de pe teren aproape imposibile.

BBC a cerut o reacție de la ministrul adjunct al informației și purtătorul de cuvânt al armatei din Myanmar, generalul Zaw Min Tun. El nu a negat că soldații au comis crimele în masă.

„Se poate întâmpla. Când ne tratează ca pe dușmani, avem dreptul să ne apărăm”, a spus el.

ONU investighează în prezent presupusele încălcări ale drepturilor omului comise de armata din Myanmar.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri