UPDATE | SUA și Rusia au avut negocieri „serioase” la Geneva, dar nu au avansat niciun pas

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul adjunct de stat american Wendy Sherman și vice-ministrul rus de externe, Serghei Ribakov, la negocierile de la Geneva, cu masti pe gigura si steaguri pe fundal, se uita in directii opuse
Secretarul adjunct de stat american Wendy Sherman și vice-ministrul rus de externe, Serghei Ribakov, la negocierile de la Geneva. Foto: Profimedia Images

Oficialii americani și ruși au încheiat luni o rundă intensă de negocieri în Elveția, menită să găsească o cale diplomatică pentru atenuarea tensiunilor, pe măsură ce Rusia amenință cu acțiuni militare în Ucraina. Întâlnirea a durat mai mult de șapte ore, potrivit misiunii ruse de la Geneva. Adjuncta secretarului de stat american Wendy Sherman a declarat că SUA au reiterat avertismentele occidentale în privinţa unei eventuale invadări a Ucrainei, au fost ferme în respingerea propunerilor de securitate ale Rusiei, care sunt inacceptabile, şi au transmis cu claritate că nu vor permite nimănui să pună capăt politicii uşilor deschise a NATO. De partea cealaltă, vice-ministrul de externe rus Serghei Riabkov a descris consultările drept „profesioniste”, dar a estimat că este nevoie de compromisuri şi a cerut Washingtonului să nu subestimeze riscul unei confruntări.

ACTUALIZARE Adjuncta secretarului de stat american, Wendy Sherman, a spus că SUA au avut discuţii sincere şi directe cu delegaţia rusă pe durata a aproape opt ore. Ea a precizat că a evocat împreună cu omologul său rus la Geneva eventuale limite reciproce pentru rachete şi manevre militare în Europa.

Washingtonul a avertizat Moscova că „politica porţilor deschise” a NATO va continua în pofida solicitărilor ruse, a mai spus Wendy Sherman în cadrul unei teleconferinţe cu jurnaliştii, potrivit AFP și Reuters, preluate de Agerpres. Ea a adăugat că i-a transmis lui Serghei Riabkov că SUA sunt dispuse să continue aceste convorbiri pe viitor.

Wendy Sherman a mai precizat că Rusia nu a dat niciun răspuns la cererea americană privind o „detensionare” a situaţiei la frontiera ucraineană cu prilejul consultărilor de luni de la Geneva.

Adjuncta secretarului american de stat le-a explicat jurnaliştilor că Moscova poate angaja această detensionare „trimiţând în cazărmi soldaţii” comasaţi la frontieră în aceste ultime săptămâni. Întrebată dacă omologul ei rus Serghei Riabkov a dat garanţii în acest sens, ea a răspuns: „Nu cred că ştim răspunsul la această întrebare”.

De partea cealaltă, Riabkov a descris discuţiile cu SUA privind arhitectura de securitate drept profesioniste, dar a estimat că este nevoie de un progres şi de compromisuri.

Rusia este mulţumită de „seriozitatea” cu care Statele Unite au primit luni solicitările Rusiei privind garanţiile de securitate, a spus Riabkov la conferinţa de presă ulterioară consultărilor cu SUA, el asigurând că Rusia „nu are intenţia” să atace Ucraina.

Moscova urmează să decidă asupra continuării discuţiilor cu SUA după întâlnirile prevăzute săptămâna aceasta cu NATO şi în cadrul OSCE, a precizat oficialul rus.

El a apreciat că există o bază pentru o înţelegere între Rusia şi SUA şi că „situaţia nu este disperată”, dar a transmis Washingtonului să nu „subestimeze” riscul unei confruntări. Riabkov a confirmat că discuţiile de la Geneva nu au adus progrese în problema excluderii Ucrainei dintr-o eventuală nouă extindere a NATO, excludere cerută insistent de Moscova.

Moscova a dezvăluit pe 17 decembrie propunerile transmise Washingtonului, pe care le-a inclus în două proiecte de tratat, unul destinat SUA şi celălalt NATO. Rusia cere în principal excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic. 

Discuțiile s-au încheiat

ACTUALIZARE Delegațiile oficiale, conduse de un adjunct al ministrului de externe rus, Serghei Riabkov, și de secretarul adjunct, Wendy Sherman, au avut loc la Misiunea SUA din Geneva, imediat după ora locală 9 dimineața.

Negocierile, primele dintr-o serie de discuții care vor avea loc în Europa în această săptămână, s-au învârtit în jurul solicitărilor făcute de Kremlin care cere „garanții de securitate” din partea NATO.

Discuțiile cu SUA privind garanțiile de securitate au fost dificile și pline de profesionalism, fără a încerca să se evite unghiurile ascuțite, a declarat șeful delegației ruse.

„Statele Unite au tratat foarte serios propunerile Rusiei privind securitatea și le-au analizat cu atenție”, a declarat ministrul adjunct al afacerilor externe din Federația Rusă. Partea rusă a explicat de ce extinderea NATO este un imperativ categoric peste care Rusia nu poate trece, a mai declarat oficialul de la Kremlin.

„Rusia nu va mai permite SUA să se joace cu focul”, a mai spus Riabkov pentru presa rusească. Acesta a mai declarat că Rusia va decide pașii pe care îi va urma, după negocierile din 12-13 ianuarie.

Oficialii ruși le-ar mai fi spus omologilor americani că nu au de gând să invadeze Ucraina.

„Nu există niciun motiv să ne așteptăm la un fel de scenariu de escaladare”, a declarat Serghei Riabkov.

Partea americană susține că a transmis Rusiei că nu acceptă solicitările imperative ca Ucraina să nu fie admisă în NATO.

„Nu vom permite nimănui să schimbe politica NATO a ușilor deschise, care a fost întotdeauna esențială pentru alianța NATO”, a declarat Sherman. „Nu vom renunța la cooperarea bilaterală cu statele suverane care doresc să lucreze cu Statele Unite. Și nu vom lua decizii despre Ucraina fără Ucraina, despre Europa fără Europa sau despre NATO fără NATO.”, a mai spus aceasta. „Pentru succesul negocierilor este nevoie de dezescaladarea tensiunilor de la granița ruso-ucraineană.”

„Statele Unite vor adoptat sancțiuni financiare dure în raport cu Rusia, dacă aceasta va invada Ucraina”, a mai completat secretarul adjunct american.


Știrea inițială

La Geneva au început negocierile oficiale între delegațiile din SUA și Rusia cu privire la situația de la frontiera cu Ucraina. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că summitul a început la ora 10:00, ora României. Discuțiile sunt conduse de secretarul de stat adjunct Wendy Sherman și ministrul de externe adjunct Serghei Riabkov. 

ORA 11:00 Un convoi de vehicule negre cu plăcuțe diplomatice rusești a sosit cu puțin timp în urmă la porțile misiunii americane de la Geneva. Situată în cartierul internaţional din Geneva, reprezentanţa americană se află la câteva sute de metri de cea a Rusiei, nu departe de sediul ONU din oraşul elveţian.

profimedia-0651614105
Mașinile delegației Rusiei intră în ambasada SUA de la Geneva. Foto: Profimedia Images

Geneva, supranumită capitala păcii, este locul favorit pentru întâlnirile dintre cele două mari puteri și găzduiește din nou discuții între Rusia și Statele Unite, după ce anul trecut a găzduit întâlnirea dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin. De altfel, orașul elvețian a găzduit în 1985 și summitul dintre președintele american Ronald Reagan și omologul său sovietic Mihail Gorbaciov.

Citește și: Riabkov, înaintea negocierilor cruciale: SUA și NATO s-ar putea confrunta cu o agravare a securității dacă dialogul nu e luat în serios

Negocierile pentru soarta Ucrainei au început încă de duminică seară, cu o cină de lucru între șefii delegațiilor SUA și ai Rusiei. Serghei Riabkov și alți oficiali ruși s-au întâlnit timp de peste două ore cu secretarul de stat adjunct al SUA și echipa ei la reședința de lux a ambasadorului SUA din Geneva, potrivit ABC News

Cele două părți au declarat că discuțiile au fost „complicate”.

SUA şi aliaţii lor sunt gata să discute cu Rusia în cadrul negocierilor privind Ucraina despre posibilitatea ca fiecare parte să-şi limiteze exerciţiile militare şi desfăşurarea de rachete în regiune, însă nu sunt dispuse să discute despre limitarea desfăşurării de trupe americane sau despre poziţionarea forţelor americane în ţările NATO din regiune. 

Aceasta este pentru a treia oară când Sherman şi Riabkov se întâlnesc la Geneva după summitul celor doi preşedinţi, Joe Biden şi Vladimir Putin, din iunie 2021, pe malul lacului Geneva. Wendy Sherman şi Serghei Riabkov s-au întâlnit mai întâi pe 28 iulie la reprezentanţa permanentă a Statelor Unite, iar apoi la cea rusă, pe 30 septembrie, notează Agerpres. 

Această a treia întâlnire lansează o săptămână diplomatică intensă în încercarea de dezamorsare a crizei explozive având în centru Ucraina. La sfârşitul după-amiezii de luni sunt prevăzute conferinţe de presă.

O săptămână intensă pe plan diplomatic

Negocierile bilaterale ruso-americane de luni de la Geneva au loc în condițiile în care Moscova continuă să aducă la granița cu Ucraina forțe și echipamente, amenințând că va lua măsuri militare dacă Washingtonul și aliații săi nu vor răspunde preocupărilor de securitate ale Kremlinului.

Delegația americană care participă la negocieri este condusă de adjunctul secretarului de stat, Wendy Sherman, iar Moscova este reprezentantă de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de externe.

Negocierile de la Geneva vor fi urmate miercuri de o reuniune specială a Consiliului NATO-Rusia la Bruxelles, iar joi de o sesiune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, la Viena.

Toate aceste discuții au ca scop evitarea unei crize, după ce Vladimir Putin a trimis zeci de mii de militari de-a lungul graniţei cu Ucraina, generând temeri că ar pregăti o invazie în Ucraina.

profimedia-0651615328
Secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman și viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov participă la discuțiile de securitate privind tensiunile crescânde asupra Ucrainei, la Misiunea permanentă a SUA, la Geneva, pe 10 ianuarie 2022. Foto: Profimedia Images

Discuțiile vor avea doar un caracter exploratoriu

Un înalt oficial al administrației americane a declarat că discuțiile de la Geneva vor avea doar un caracter exploratoriu, iar Statele Unite nu-și vor lua niciun angajament ferm.

În Consiliul NATO-Rusia, o reuniune în format mai amplu, care permite reprezentanților Moscovei și celor 30 de țări aliate să-și expună pozițiile, este de așteptat ca tonul să fie mai ridicat.

După invadarea Georgiei în 2008, Kremlinul a cerut în mod similar un nou acord european de securitate, constrângător din punct de vedere juridic, ceea ce a dus la discuții în cadrul OSCE cunoscute sub numele de Procesul Corfu, apoi la un summit, în 2010, la Astana. Însă eforturile diplomatice nu dus la încheierea unui acord.

„Ceea ce facem acum în liniște, în spatele scenei, este să discutăm cu toți actorii, inclusiv cu rușii, cu aliații și țările nealiniate, despre cel mai bun format pentru a avea un dialog serios, semnificativ, orientat către obținerea de rezultate privind securitatea europeană”, a declarat ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter. 

Statele Unite şi Rusia s-au poziţionat ferm înaintea acestor negocieri. Washingtonul a avertizat asupra riscului de „confruntare”, iar Moscova a exclus orice concesie.

Citește și: Care este rezultatul discuției dintre Biden și Putin și cum ar putea influența evoluția tensionată de la granița cu Ucraina

Secretarul de stat al american, Antony Blinken, a cerut Rusiei să evite o nouă „agresiune a Ucrainei” şi să aleagă calea diplomatică, în timp ce Kremlinul, sub presiune pentru a-şi retrage trupele de la frontiera cu Ucraina, le solicită occidentalilor garanţii privind securitatea în Europa, inclusiv că NATO nu se va extinde mai spre est.

Occidentul şi Kievul acuză Rusia că a masat aproximativ 100.000 de soldaţi la frontiera ucraineană în vederea unei potenţiale invazii şi l-au ameninţat pe Vladimir Putin cu sancţiuni „masive” şi fără precedent dacă va ataca din nou Ucraina. Aceste sancţiuni ar putea ajunge până la a exclude Rusia din sistemul financiar internaţional ori a împiedica intrarea în funcţiune a gazoductului Nord Stream 2.

Citește și: SUA și Rusia încep negocieri „complicate” la Geneva. Expert: Discuțiile trebuiau anulate, nu vor aduce nimic bun, fac jocul lui Putin

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri