Audierile privind războiul din Ucraina au început la Haga. Rusia a nu și-a trimis delegați la ședința Curţii de Justiţie

Data actualizării: Data publicării:
judecătoarea Joan Donoghue, preşedinta CIJ
Judecătoarea Joan Donoghue, preşedinta CIJ. Foto: Digi24

Rusia a boicotat luni audierile în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga în cadrul unei proceduri iniţiate de Ucraina, care acuză Moscova de crime de război.

„Într-o scrisoare datată 5 martie 2022, ambasadorul Federației Ruse în Regatul Țărilor de Jos anunțat că guvernul său nu intenționează să participe la audieri. Curtea regretă lipsa Federației Ruse la audieri”, a spus judecătoarea Joan Donoghue, preşedinta CIJ, precizând că a primit o notificare în acest sens de la ambasadorul Rusiei în Olanda, unde îşi are sediul Curtea.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Olanda nu a răspuns la o solicitare Reuters pentru un comentariu, relatează Agerpres.

„Faptul că locurile destinate Rusiei sunt goale vorbește de la sine. Ei absentează din această sală de judecată. Rușii sunt pe teren, purtând un război împotriva țării mele”, a spus Anton Korinevici, agentul Ucrainei la CIJ.

Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, iar de atunci, deși a susținut că nu atacă obiective civile, sute de ucraineni au fost uciși. Alți 1,5 milioane au fost forțați să se refugieze în țările invecinate, din cauza războiului.

Ucraina a depus pângere la Haga, iar alte 39 de țări au cerut Curții să deschidă o investigație pentru a documenta posibile crime împotriva umanității sau genocid comise în Ucraina.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri