Video Aurescu, despre parada organizată de Putin în plin război: „Nimic notabil. Un discurs mai degrabă defensiv și justificativ”

Data publicării:
bogdan aurescu
Bogdan Aurescu, ministrul român de externe. Foto: Digi24

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni seară, la Digi24, că Vladimir Putin nu a avut „nimic notabil” de sărbătorit la 9 mai, iar discursul său a fost „mai degrabă defensiv şi justificativ pentru acţiunea Federaţiei Ruse în Ucraina”.

„Parada de la Moscova era un eveniment pe care Federaţia Rusă îl organiza în fiecare an, dar, în ciuda acelor analize care spuneau că 9 mai va fi momentul la care va fi sărbătorită o victorie pe frontul din Ucraina - dacă a existat o astfel de planificare din partea conducerii Federaţiei Ruse - este clar că realitatea din teren a dus la o altă realitate astăzi, pe 9 mai şi nu a putut fi, evident, sărbătorit nimic notabil.

De altfel, am urmărit cu atenţie evenimentul şi nu am constatat nimic deosebit, nimic spectaculos, în afară de absenţele notabile pe care toată lumea le-a observat şi, de asemenea, un discurs al preşedintelui Putin mai degrabă defensiv şi justificativ pentru acţiunea Federaţiei Ruse în Ucraina. Dar un discurs care arată, în anumite puncte ale sale o serie de elemente care indică o realitate răsturnată, adică un alt tip de realitate decât cea pe care toată lumea o cunoaşte”, a afirmat ministrul Bogdan Aurescu.

Putin a încercat să justifice invazia Rusiei în Ucraina

„Putem să ne uităm în discursul președintelui și să vedem câteva elemente care încearcă să construiască această motivație a invaziei Rusiei în Ucraina. De exemplu, președintele Putin a menționat propunerile pe care Federația Rusă le-a înaintat în luna decembrie, când Rusia a transmis SUA și NATO două proiecte de tratat care urmăreau să modifice într-o manieră radicală parametrii de securitate euroatlantici. În acele documente găseam o serie de elemente care erau complet inacceptabile pentru că aveau în vedere să modifice modul de funcționare al tratatului de la Washington, care reprezintă baza existenței Alianței Nord-Atlantice, se vorbea despre acea retragere a trupelor și echipamentelor NATO de pe teritoriile aliaților estici, se punea un stop față de politica de extindere a NATO, dar și alte aspecte care erau clar inacceptabile.

Noi, la nivelul NATO, am respins aspectele care erau cu adevărat imposibil de acceptat și am făcut o serie de propuneri care puteau să reprezinte baza unei discuții între Federația Rusă și Occident.

În discursul său, Putin spune că aceste propuneri ale Federației Ruse au fost respinse de NATO și de SUA pentru că ei aveau planuri complet diferite. Faptul că acele propuneri au fost făcute publice imediat arată faptul că de fapt nu vrei să negociezi ceea ce ai pus pe masă. Dacă ceea ce ai pus pe masă este și făcut public înseamnă că nu ai loc de întors, este un fel de ultimatum”, a mai adăugat Aurescu.

Un discurs care „întoarce realitatea la 180 de grade”

„Se mai vorbește în discurs despre „pregătiri pentru invazia pământurilor noastre istorice, inclusiv a Crimeei”. Noi știm foarte bine că aceste teritorii nu aparțin Rusiei, ci sunt sub suveranitatea Ucrainei.

De asemenea, se mai vorbea despre „dezvoltarea militară activă de către NATO a teritoriilor adiacente Rusiei”, adică despre măsurile NATO pe care alianța le-a luat în 2014 ca răspuns la ocuparea Crimeei. (...) Iată un narativ care întoarce realitatea la 180 de grade și încearcă să justifice, așa cum spune Putin, „o respingere preventivă a agresiunii” pe care ar fi plănuit-o Occidentul împotriva Rusiei.

Se mai vorbește în discurs despre livrările de arme moderne din țările NATO către Ucraina, care ar fi justificat această acțiune „preventivă” a Rusiei în Ucraina. Cu toții știm că, de fapt, livrările de arme către Ucraina s-au produs după declanșarea invaziei pentru a ajuta victima agresiunii. să facă față atacului ilegal, neprovocat și nejustificat al Federației Ruse”, a afirmat ministrul.

Întrebat dacă a observat în discursul președintelui rus vreun element care să dea speranța că războiul din Ucraina se va termina curând, Aurescu a răspuns: „Este greu de decelat un astfel de semnal în lipsa unor evoluții concrete în teren în acest sens. Este clar că o negociere pentru soluționarea conflictului dintre cele două părți nu poate avea loc decât în condițiile în care există o încetare a focului completă în Ucraina și în condițiile în care, cel puțin parțial, să se retragă Federația Rusă măcar acolo unde se afla la 24 februarie, înainte de invazie. Aceste condiții nu sunt îndeplinite, astfel că este greu de analizat și de tras o concluzie în acest moment cu privire la perspectivele unor negocieri pe fondul problemei.

Sigur că există în continuare contacte între părți, la distanță, dar atâta timp cât evoluțiile din estul Ucrainei, pe teren, adică în contactul direct dintre cele două forțe armate nu vor duce la un rezultat decelabil, este clar că nu putem vorbi despre o negociere reală”.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri