Aurescu: Războiul din Ucraina a dus la o deteriorare a securității, NATO se adaptează. Începem negocierea noului concept strategic

Data publicării:
masa rotunda cu sigla nato si opt scaunde goale in jurul ei
NATO negociază un nou concept strategic, adaptat noilor provocări de securitate aduse de războiul din Ucraina Foto: Profimedia Images

Războiul din Ucraina a dus la o deteriorare a securității nu numai în Marea Neagră, ci în întreg spațiul european și euroatlantic, iar NATO se adaptează la acest tip de situație. La summiul din iunie, de la Madrid, Alianța Nord-Atlanică va decide să răspundă adecvat, prin consolidarea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic, dar și prin aprobarea unui nou concept strategic, a declarat, luni seara, la Digi24, ministrul de externe Bogdan Aurescu.

„Situația din Marea Neagră este cea care este observabilă încă de la începutul ostilităților, adică este clar că nu doar pentru România, dar pentru Alianța Nord-Atlantică în ansamblul său și pentru securitatea europeană și euroatlantică în ansamblul său, războiul din Ucraina a dus la o deteriorare a securității, este un lucru absolut cert, dar nu sunt elemente care să ne provoace îngrijorarea dincolo de această constatare, care este una evidentă”, a spus ministrul Bogdan Aurescu.

„Avem de-a face cu un nou context de securitate în care, față de momentul anterior, când aveam doar trupe rusești în Crimeea și care controlau o anumită porțiune din spațiile maritime ale Ucrainei din fața Crimeei, acum avem o prezență mai consolidată a forțelor rusești în Ucraina și de asemenea în Belarus - care este folosit tot ca un district militar al Federației Ruse, un nou district militar al Federației Ruse - deci, este clar că Alianța Nord-Atlantică se adaptează la acest tip de situație”, a explicat șeful diplomației române.

Urmările acestei situații sunt că NATO își consolidează flancul estic inclusiv prin crearea unui grup de luptă în România, sub conducerea Franței și cu participarea și a altor națiuni, în timp ce alte două țări din nordul Europei, Suedia și Finlanda, până acum neutre, probabil vor cere să intre în Alianță.

„Vom discuta toate aceste chestiuni și la sfârșitul acestei săptămâni, la Berlin unde va avea loc, sâmbătă și duminică, o reuniune informală a miniștrilor de externe aliați”, a menționat ministrul.

Pe de altă parte, „începând cu această săptămână sau cu săptămâna viitoare, vom începe discuțiile pe fond atât în ceea ce privește măsurile care vor fi decise la summitul de la Madrid din luna iunie, despre care am amintit mai devreme - consolidarea flancului estic -, cât și în ceea ce privește aspectele care țin de negocierea noului concept strategic. Deja există un prim proiect de concept strategic care a fost transmis aliaților, este în curs de analiză și o să începem negocierea acestui document”, a anunțat, la Digi24, ministrul Bogdan Aurescu.

Noul concept strategic al NATO trebuie să menţioneze explicit că Rusia este principala ameninţare la adresa securităţii Alianţei, declara ministrul Bogdan Aurescu luna trecută, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele membre NATO.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri