Aurora Liiceanu, despre evenimentele din SUA: Au intrat ca bandiții, seamănă cu minerii noștri. Trump nu se adaptează la nicio regulă

Data publicării:
mineriada plus sua

Susținătorii lui Trump au vandalizat Congresul ca o gașcă de răufăcători și s-au dovedit loiali până la moarte liderului de la Casa Albă. Foști militari, adepți ai unor secte sau oameni cu prea puțină școală. Cam acesta este profilul susținătorilor lui Donald Trump. Aurora Liiceanu a comentat la Digi24 evenimentele din SUA.

Aurora Liiceanu, psiholog și scriitor: Ceea ce ne impresionează extraordinar este aspectul de vandalism, pe care îl iau protestele și nemulțumirile – să spunem populare –, pentru că totuși provin de la oameni, oamenii care trăiesc acolo.

S-a observat și în Franța, tot așa, au fost vandalizări de magazine și așa mai departe, lucru care nu se prea întâmpla înainte.

Asta ne arată că nivelul de cultură și civilizație este atât de scăzut la acești protestatari, încât comportamentul lor e foarte departe de orice tip de protest democratic, civilizat.

Pe de altă parte, mă gândesc că este vorba și de polarizarea îngrozitoare a societăților. Și la noi, și în alte părți, în America, este contradicția între clasa politică și populație.

Adevărul este că Donald Trump este un președinte care este departe - oricât de modești au fost predecesorii – ca model. Adică el a luat modelul acesta teribil. El însuși este o persoană care nu se adaptează la niciun fel de regulă și cred că asta place la oameni, faptul că el este asociat cu ideea de libertate. Cred că de aici vine și imaginea lui.

Dacă stăm să ne gândim că au intrat ca bandiții, seamănă cu minerii noștri până la urmă.

Dacă este unul singur, pot să spui că este la limită, între patologic și normal, dar când toți se năpustesc în halul ăsta, se pune problema unor mulțimi. E cu totul altceva.

Nu se mai ține cont de nimic. Tentația este ca să rescrii istoria. Rescrierea istoriei în termeni de astăzi este un lucru care nu se poate face, pentru că atunci era altceva. Dacă stăm să ne gândim, Lincoln – e adevărat, a fost un erou pentru americani -, dar el a fost însurat cu o doamnă care era fiica unui om care avea sclavi. Deci, nu se poate apropia trecutul cu prezentul.

Trebuie să vedem ce s-a schimbat, și să vedem cu ochii de astăzi, nu cu ochii de astăzi îndreptați către trecut, pentru că nu e același lucru.

Niciodată nu s-a întâmplat să existe o asemenea reacție a celui care trebuie să plece, față de cel care trebuie să vină.

Nici la noi nu s-a întâmplat așa ceva, dar și la noi am văzut multe cazuri în care, într-o poziție politică, nu vrei să pleci de acolo. Ori, ăsta e un semn foarte prost, în sensul în care nu respecți legea, dar o lege, e lege.

Dezordinea din America se întâlnește și în alte părți. Poate în Europa, în forme mai puțin nebune, ca la ei.

Este și exhibiționismul ăsta extraordinar... Te îmbraci în șaman... Deci te întorci la perioada cu șamanii... Nimeni nu are nimic împotriva șamanilor, dar ei reprezintă o fracțiune din societate, și nu toată america. Nu toată America crede în șamani.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri