Novak Djokovic, reținut după ce Australia i-a anulat din nou viza. Tenismenul nu va fi deportat încă, în așteptarea judecării apelului

Data actualizării: Data publicării:
Europe News - January 13, 2022
Foto: Profimedia Images

Australia i-a anulat viza lui Novak Djokovic din nou și intenționează să-l deporteze, transmite BBC. Contestația rămâne singura opțiune a tenismenului sârb pentru a rămâne în țară și a juca la Australian Open.

ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, ORA 0:30. Novak Djokovic a fost reținut de autoritățile de frontieră australiene, sâmbătă dimineață, înainte ca dosarul său să fie examinat din nou în instanță.

Măsura a fost luată în urma deciziei ministrului australian al imigrației, Alex Hawke, de a revoca viza tenismenului. Djokovic este acuzat că a furnizat informații false în declarația pentru viza australiană, călătorind în străinătate în cele 14 zile dinaintea sosirii sale în țară.

Avocații lui Djokovic au contestat din nou această decizie, iar cazul său urmează să fie adus sâmbătă în fața Curții Federale australiene.

Dacă apelul lui Djokovic este respins, el ar putea fi deportat.

„Novak Djokovic împotriva ministrului pentru imigrație”, numele sub care este cunoscut dosarul, a fost transferat oficial de la Curtea Federală de Circumscripție la Curtea Federală a Australiei, vineri seara târziu (ora locală). Judecătorul David O'Callaghan se va ocupa acum de caz, audierea inițială fiind programată pentru sâmbătă la ora locală 10:15 (sâmbătă, ora 1:15 ora României).

Conform procedurilor, Novak Djokovic a intrat în custodia autorităților australiene, după ce a fost audiat de către forțele de frontieră australiene. El a fost reținut oficial de doi oficiali ai forțelor de frontieră și escortat la biroul avocaților săi, în timpul în care dosarul său va fi examinat la tribunalul federal.

ACTUALIZARE 15:30 Novak Djokovic nu va fi reținut sau deportat în această seară, însă va fi nevoit să ia parte la un interviu cu oficialii din imigrație din Melbourne, de la ora 08:00 sâmbătă, conform abc.net.au.

În cadrul unei audieri în fața instanței, avocatul ministrului imigrației, Stephen Lloyd, a arătat că Djokovic probabil va fi reținut mâine, după ce este audiat de oficialii din imigrație și după ce se întâlnește cu echipa sa de juriști.

Avocații lui Djokovic au semnalat că vor contesta motivația ministrului Hawke pentru anularea vizei, inclusiv aceea că prin permiterea sportivului să stea ar „excita sentimente antivaccin” în comunitatea australiană.

Avocatul lui Djokovic, Nick Wood, a spus că motivele ministrului erau „vădit iraționale” și că nu consideră că deportarea lui Djokovic ar putea agita sentimente antivaccin.

„Motivele ministrului sunt în contrast puternic cu motivele pe care delegatul (Forțelor de la Frontiera Australiei) de la aeroport le invoca”, a spus Wood în fața instanței.

El a spus că ministrul a găsit de fapt că Djokovic s-a conformat cu legislația, a fost un individ de stare bună, și că el a reprezentat doar un risc „neglijabil” pentru comunitatea australiană.

ACTUALIZARE 13:50 Tenismenul sârb Novak Djokovic, numărul unu mondial, a solicitat şi obţinut o audiere de urgenţă în faţa autorităţilor australiene de imigraţie, după ce vineri dimineață viza sa de Australia a fost anulată.

Curtea Federală din Australia a anunţat pe Twitter că „are loc o întâlnire între Novak Djokovic şi Ministerul pentru Imigraţie, Cetăţenie, Servicii de migraţie şi Afaceri Multiculturale''.

Este de aşteptat ca Djokovic să obţină, în urma acestei întâlniri, un proces de apel de urgenţă în privinţa anulării vizei sale, pentru a putea evolua la turneul de tenis Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, care va debuta luni la Melbourne, notează Agerpres.

Nicholas Wood, avocatul lui Djokovic, a afirmat, vineri, că decizia ministrului Alex Hawke de a-i anula viza jucătorului sârb este una „iraţională'', acuzând autorităţile australiene că au luat această decizie bazându-se pe faptul că Djokovic ar putea produce un val de reacţii „anti-vaccinare'', având în vedere că el nu s-a vaccinat.


Știrea inițială

„Astăzi mi-am exercitat puterea în cadrul secțiunii 133C(3) a Legii Migrației pentru a anula viza deținută de domnul Novak Djokovic pe baza motivelor de sănătate și ordine și că este în interesul publicului pentru a face acest lucru.

Această decizie vine ca urmare a ordinelor instanței federale și a celei familiale de pe 10 ianuarie 2022, care au suspendat o decizie anterioară de anulare pe baza viciilor de procedură.

În această decizie am luat în considerare cu atenție informațiile furnizate mie de către Departamentul pentru Afaceri Interne, Autoritatea de la Frontiera Australiei și de către domnul Djokovic.

Guvernul Morrison este angajat ferm în a proteja frontierele Australiei, în special în legătură cu pandemia de Covid-19”, a declarat ministrul imigrației Alex Hawke, citat de The Guardian.

Decizia înseamnă că numărul 1 mondial al tenisului masculin are interdicție de a intra în Australia timp de 3 ani. Există excepții acordate „în anumite circumstanțe”, iar vedeta tenisului cu siguranță că va face apel la decizie, mai scrie publicația britanică.

Novak Djokovic era programat să-l întâlnească în prima rundă de la Australian Open pe conaționalul său Miomir Kecmanovic. Potrivit regulamentului care se aplică pentru Australian Open, retragerea lui Djokovic după încheierea tragerii la sorți înseamnă că locul său va fi alocat favoritului numărul 5 Andrey Rublev.

Djokovic ar urma să primească „o notă de anulare a deciziei” cu informații relevante și va fi invitat la ministru pentru a contesta revocarea. Dacă ministrul nu acceptă contestația lui Djokovic, vedeta tenisului se poate reîntoarce în instanță pentru a face apel împotriva legalității puterii de a i se anula viza. Dacă nu va face acest lucru, sârbul va trebui să părăsească țara, dacă nu, va fi deportat. Dacă ajunge în instanță este puțin probabil ca sportivul să poată rezolva problema până începe turneul de tenis.

Novak Djokovic a recunoscut, miercuri, într-un comunicat dat publicităţii că a comis o "eroare umană, cu certitudine nu intenţionată", declarând la sosirea sa în Australia că nu a călătorit în ultimele 14 zile de dinaintea zborulului. Liderul mondial al tenisului masculin a precizat, de asemenea, că "a uitat să relateze despre interviul și şedinţa foto pentru L'Equipe", evenimente realizate după ce a fost depistat pozitiv cu Covid-19.

Djokovic, în vârstă de 34 ani, se află în centrul unei bătălii juridice de la sosirea sa în această ţară, săptămâna trecută, după ce prezentat o scutire medicală pentru a evita cerinţa de vaccinare obligatorie impusă de autorităţile australiene.

Deși Djokovic s-a conformat cu regulile de derogare medicală de la a fi vaccinat în statul Victoria, pentru a putea participa la Australian Open, în cadrul legislației Commonwealth a statului, sportivul nu poate rămâne doar pe baza unei dispense motivate de infectare. Infectarea cu Sars-Cov-2 nu este considerat motiv suficient pentru exceptarea de la vaccinare.

Djokovic ar trebui să arate dovezi medicale că nu se poate vaccina din cauza contraindicațiilor medicale sau din cauza unei boli severe, inclusiv dacă o persoană a fost diagnosticată cu Covid-19.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...