Autoritățile locale din Washington DC au redus drastic puterile poliției printr-un proiect de lege votat în unanimitate

Data publicării:
Protest antirasism la Washington DC.
Protest antirasism la Washington DC. Foto: Alex Wong/Getty Images

Consiliul orașului Washington DC, capitala Statelor Unite ale Americii, a votat în unanimitate un proiect de urgență prin care puterea de acțiune a poliției este micșorată drastic, relatează CNN.

Măsura de reformă a poliției vine după mai multe nopți de proteste în capitala SUA și după mai multe episoade de violențe în jurul domeniului Casei Albe, dar și după ce președintele american a instigat în mod repetat la violență împotriva protestatarilor din Washington.

Noile măsuri interzic explicit poliției să mai folosească arme chimice împotriva protestatarilor, arme precum gaz lacrimogen sau spray paralizant. Alte proiectile non-letale, precum gloanțele de cauciuc, au fost, de asemenea, interzise.

Polițiștii au interzis și la strangularea oamenilor în timpul arestului după adoptarea noilor măsuri.

Departamentului de poliție i-a fost interzis și să angajeze ofițeri care au fost concediați într-o altă jurisdicție sau care au demisionat în urma unei cercetări disciplinare. Această măsură specifică vine după ce o organizație a polițiștilor din Florida le-a oferit ofițerilor concediați și cercetați pentru abateri disciplinare în alte state oportunitatea de a se reangaja ăn acest stat.

Votul de marți instituie noile reguli timp de 90 zile. Măsurile pot fi extinse pentru alte 225 cu un al doilea vot. Consiliul trebuie, însă, să înceapă dezbateri publice și să voteze din nou ulterior lor pentru ca aceste reforme să devină permanente.

În Minneapolis, legiuitorii locali au mers chiar mai departe și au anunțat că vor abolirea completă a departamentului de poliție pentru că el nu mai asigură siguranța comunității. 

Și la nivel federal au loc astfel de încercări de reformă. Marți, Congresul SUA a început dezbaterea pe un proiect de lege pentru reforma poliției, inițiat de reprezentanții Partidului Democrat.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri