Avertisment din partea președintelui Nigeriei: Armele trimise Ucrainei se „strecoară” în Africa și ajung în mâinile teroriștilor

Data actualizării: Data publicării:
Disengagement and re-articulation of the BARKHANE operation
Foto: Profimedia Images

Guvernul nigerian spune că armele furnizate de Occident guvernului ucrainean au început să se răspândească în regiunea vest-africană. Armele ilegale au început să se „strecoare” în regiune, spune președintele Nigeriei.

Un avertisment al președintelui Muhammadu Buhari a fost emis pe 29 noiembrie. Un comunicat oficial publicat pe site-ul biroului prezidențial al Nigeriei transmite că Buhari „a îndemnat la o mai mare vigilență și control de securitate în jurul frontierelor, atrăgând atenția către numărul mare de arme și muniție din războiul dintre Rusia și Ucraina în Bazinul Lacului Ciad”.

Mulți observatori ai invaziei ruse în Ucraina se tem că arme trimise forțelor ucrainene ies din țară în număr foarte mare, având în vedere că armament în valoare de miliarde de dolari a fost trimis în țară pe perioada celor nouă luni de război, transmite Zero Hedge.

Președintele Buhari a spus: „În mod regretabil, situația din Sahel și războiul violent din Ucraina sunt surse importante de arme și luptători care îngroașă rândurile teroriștilor din Regiunea Lacului Ciad. O proporție substanțială de arme și muniție obținute pentru a executa războiul din Libia continuă să se îndrepte către Regiunea Lacului Ciad și alte părți ale Sahelului”.

„Armele folosite pentru războiul dintre Ucraina și Rusia de asemenea încep să se strecoare în regiune”, a mai spus acesta.

„Această mișcare ilegală de arme în regiune a sporit răspândirea armelor de mici dimensiuni și a armelor ușoare care continuă să amenințe pacea și securitatea noastră colectivă în regiune. Este, astfel, o nevoie urgentă de acțiuni colaborative accelerate din partea agențiilor noastre de control al frontierei și din partea altor servicii de securitate pentru a opri circulația tuturor armelor ilegale din regiune”, a precizat Buhari.

Criticii furnizării masive de arme din SUA către Ucraina au subliniat de multă vreme că nu există o răspundere pentru urmărirea adecvată odată ce acele arme intră în țară, fiind o oportunitate foarte bună pentru infractori, teroriști sau vânzători de arme de pe piața neagră să profite de pe urma acestora.

În octombrie, Finlanda a început să avertizeze în privința armelor furnizate de Occident Ucrainei care ajung în diferite țări și în cele din urmă în mâinile bandelor criminale.

NBI, Agenția Națională pentru Investigații a Finlandei, a tras semnalul de alarmă la acea vreme, scriind într-un comunicat că „am văzut semnele acelor arme care își fac drum către Finlanda”.

„Armele transportate (de diverse țări) către Ucraina au fost de asemenea găsite în Suedia, Danemarca și Olanda”, a declarat detectivul director al NBI, Christer Ahlgren, citat de presa finlandeză.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri