Avertismentul lansat de Programul Alimentar Mondial: „Bombele din Ucraina pot aduce criza alimentară mondială la niveluri nemaivăzute”

Data publicării:
femeie cu masca la cumparaturi
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Programul Alimentar Mondial (PAM) a atras atenţia vineri asupra iminenţei unei crize alimentare în regiunile afectate de război în Ucraina şi asupra riscurilor de foamete în lume agravate de întreruperea producţiei şi exporturilor unor mărfuri precum cerealele.

Într-un moment „în care lumea se confruntă deja cu un nivel fără precedent de foamete, este deosebit de tragic să vedem foamea apărând (într-o ţară) care a fost de multă vreme grânarul Europei”, a declarat directorul PAM, David Beasley, citat de Agerpres. „Gloanţele şi bombele din Ucraina pot aduce criza alimentară mondială la niveluri nemaivăzute”, a subliniat Beasley, care s-a deplasat la frontiera dintre Polonia şi Ucraina, unde s-au strâns mii de refugiaţi.

PAM, agenţie a ONU cu sediul la Roma, a înfiinţat centre în ţările vecine cu Ucraina pentru a participa la livrarea de alimente în Ucraina şi în ajutorul refugiaţilor.

Moscova şi Kiev s-au pus de acord joi să creeze culoare umanitare, la opt zile după invadarea Ucrainei de forţele militare ruse.

Într-un comunicat, PAM arată că există informaţii despre „grave penurii” de alimente şi apă la Kiev şi Harkov, precizând că 'duce o cursă contracronometru pentru a pre-poziţiona alimente în zonele unde se aşteaptă la o izbucnire a luptelor'.

Rusia şi Ucraina asigură 29% din exporturile mondiale de grâu. Perturbări grave ale producţiei şi exporturilor riscă să antreneze o creştere a preţurilor la mărfurile alimentare, aflate deja la un nivel record, avertizează PAM.

„Aceasta va eroda securitatea alimentară a milioane de persoane”, mai ales a acelora care sunt deja în pragul foametei 'din cauza nivelurilor ridicate ale inflaţiei preţurilor la alimente în ţara lor', adaugă agenţia ONU.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri