Avertismentul șefului ONU: Egalitatea de gen este „la 300 de ani distanță”, iar progresul „dispare în fața ochilor noștri”

Data publicării:
Antonio Guterres face declarații.
Antonio Guterres, secretarul general al ONU. Foto: Profimedia

Progresul către egalitatea de gen „dispare în fața ochilor noștri”, a avertizat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de CNN.

El a vorbit în fața Comisiei pentru Statutul Femeii, un grup-cheie al ONU pentru drepturile femeilor. Egalitatea de gen este „la 300 de ani distanță”, conform ultimelor estimări ale ONU Women, organizația ONU dedicată egalității de gen.

Guterres a vorbit despre ratele ridicate de mortalitate maternă, despre fetele forțate să se căsătorească și fetele răpite și agresate pentru că merg la școală, arătând că speranța de a obține egalitatea de gen „devine din ce în ce mai îndepărtată”.

În discursul său, Guterres nu a menționat Iranul, care a fost exclus din comisia cu 45 de membri în decembrie din cauza protestelor provocate de moartea Mahsei Amini în custodia așa-numitei „poliții a moravurilor” din Iran.

„Drepturile femeilor sunt încălcate și amenințate în întreaga lume”, a spus Guterres, menționând în special câteva țări, inclusiv Afganistanul, unde a spus că „femeile și fetele au fost șterse din viața publică”.

Luni, mai multe tinere afgane s-au adunat în fața Universității din Kabul pentru a protesta față de interzicerea educației pentru femei de către talibani, o restricție despre care un nou raport al ONU spune că ar putea echivala cu „o crimă împotriva umanității”.

Raportul prezentat luni Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva a subliniat, de asemenea, creșterea numărului de căsătorii forțate și căsătorii la vârste fragede, excluderea femeilor din alte spații publice, cum ar fi parcuri și săli de sport, precum și alte restricții care limitează capacitatea femeilor de a lucra și de a călători independent în Afganistan.

Guterres a spus că secretarul general adjunct și directorul executiv al UN Women au vizitat recent Afganistanul și le-au transmis autorităților talibane că „nu vor renunța niciodată să lupte” pentru femei și fete.

„Crizele și conflictele afectează femeile și fetele în primul rând și cel mai grav”, a spus Guterres, inclusiv războiul din Ucraina. Anul trecut, ONU a cerut o anchetă asupra rapoartelor de violuri și violență sexuală împotriva femeilor și copiilor ucraineni, în urma invaziei Rusiei.

Guterres a mai spus că „în multe țări, drepturile sexuale și reproductive ale femeilor sunt anulate”, deși nu a precizat unde.

Pentru a atinge egalitatea de gen, Guterres a cerut acțiuni „colective” și „urgente”, de la creșterea educației, veniturilor și ocupării forței de muncă pentru femei și fete, în special în țările în curs de dezvoltare, până la promovarea participării femeilor și fetelor în știință și tehnologie.

„Secole de patriarhat, discriminare și stereotipuri dăunătoare au creat un decalaj uriaș de gen în știință și tehnologie. „Să fie clar: structurile globale nu funcționează pentru femeile și fetele din toată lumea. Trebuie să se schimbe,” a spus șeful ONU.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri