Avertismentul subtil al SUA după ce Siria a fost reprimită în Liga Arabă. Cum vrea să oprească normalizarea regimului Assad

Data publicării:
Assad la întâlnire cu reprezentanți din Orientul Mijlociu
Siria a fost reprimită în Liga Arabă după ani de zile. Foto: Profimedia Images

Un grup de parlamentari americani din ambele partide de la Washington a supus dezbaterii un proiect de lege, joi, menit să interzică guvernului american să-l recunoască pe dictatorul sirian, Bashar al-Assad, ca lider legitim al țării și să accentueze capacitatea administației de a-l sancționa pe acesta – un avertisment la adresa țărilor care au început procesul de normalizare a relațiilor cu Siria, scrie Reuters.

Conform proiectului de lege, guvernul american ar avea interzis la a recunoaște regimul Assad sau la a normaliza relațiile diplomatice cu guvernul condus de sângerosul dictator sirian.

Regimul Assad se află sub sancțiuni americane de ani de zile, în condițiile unui război civil sângeros care durează de peste un deceniu și în cadrul căruia Assad a comis numeroase atrocități și crime împotriva umanității.

Decizia parlamentarilor american vine mai ales în condițiile în care un număr de țări arabe au început procesul de normalizare a relațiilor diplomatice cu regimul de la Damasc. Siria a fost reprimită, cu puțin timp în urmă, în Liga Arabă.

Țările din zona Orientului Mijlociu, precum Arabia Saudită și Qatar, au sprijinit ani de zile facțiunile formate din rebelii anti-Assad, însă armata dictatorului sirian a reușit să recupereze o mare parte a teritoriului țării cu ajutorul sponsorilor săi din Rusia și Iran.

„Țările care aleg să normalizeze un criminal în masă care nu-și regretă faptele, pe Bashar al-Assad, merg pe o cale greșită”, a spus reprezentantul american Joe Wilson, președintele subcomisiei pentru Orientul Mijlociu, Nordul Africii și Asia Centrală din Camera Reprezentanților.

Legislația vine și ca un avertisment pentru Turcia și pentru țările arabe că în cazul în care vor continua discuțiile cu Assad, vor exista și consecințe severe. Secretarul american de stat urmează să primească obligația de a elabora un plan pentru împiedicarea normalizării regimului Assad. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri