Azerbaidjanul acuză Iranul că a încercat să dea o lovitură de stat la Baku și anunță că a arestat 9 presupuși agenți

Data publicării:
hartă a caucazului
Foto: Profimedia Images

Azerbaidjanul a anunţat, marţi, noi arestări în legătură cu o presupusă tentativă de lovitură de stat în spatele căreia s-ar afla, potrivit autorităţilor azere, Iranul, într-un context de tensiuni în creştere între cele două țări.

Cel puţin nouă cetăţeni azeri acuzaţi că „lucrează pentru serviciile speciale iraniene” au fost arestaţi de forţele de ordine azere, au anunţat ministerul de interne, serviciile de securitate şi parchetul general din Azerbaidjan, într-un comunicat comun.

Acest grup planifica „o răsturnare violentă a guvernului şi asasinate asupra unor personalităţi de prim plan şi a unor înalţi responsabili”, se afirmă în comunicat.

Şase persoane acuzate că au pus la cale o lovitură de stat la ordinul serviciilor secrete iraniene au fost deja arestate în Azerbaidjan la începutul lui aprilie, anunţul privind arestarea lor fiind urmat de expulzarea a patru membri ai ambasadei Iranului la Baku. La începutul lui mai, Iranul a ripostat expulzând patru diplomaţi azeri.

Relaţiile dintre Azerbaidjan și Iran s-au deteriorat în ultimele luni, în special în ianuarie, când un bărbat înarmat a pătruns în ambasada Azerbaidjanului în Iran, ucigând un diplomat şi rănind doi agenţi de securitate ai ambasadei.

Ministerul azer de externe a imputat acest atac Iranului, afirmând că o campanie anti-azeră din presa iraniană a „încurajat atacul”.

Relaţiile dintre cele două țări sunt în mod tradiţional unele delicate, Azerbaidjanul turcofon fiind un aliat apropiat al Turciei, rivală istorică a Iranului

De asemenea, Azerbaidjanul cumpără arme de la Israel, alt mare adversar al regimului de la Teheran.

Nu în ultimul rând, Azerbaidjanul acuză Iranul că susţine Armenia în conflictul teritorial ce durează de trei decenii între cele două din cauza Nagorno-Karabah.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri