Sari la conținut

Bancă din UE, în mijlocul unui scandal care implică rachetele balistice ale Coreei de Nord

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat luni că a blocat plăţile băncii letone ABLV, a cărei situaţie financiară s-a deteriorat brusc, după ce a fost acuzată de Statele Unite de încălcarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord, relatează Reuters, citată de News.ro. 

„Asta înseamnă că, temporar, până la noi ordine, o interdicţie a tuturor plăţilor ABLV (...) a fost impusă”, a anunţat BCE într-un comunicat, notând o „foarte puternică degradare a poziţiei financiare” a băncii în ultimele zile.

Această măsură are loc la o zi după anunţarea plasării în arest preevntiv a guvernatorului Băncii centrale letone, Ilmars Rimsevics, de către serviciile agenţiei letone de luptă împotriva corupţiei.

Departamentul Trezoriei americane a cerut marţi ca ABLV - a treia cea mai importantă bancă letonă - să fie sancţionată, acuzând-o că a lăsat clienţi să trateze cu Coreea de Nord, sfidând sancţiunile impuse de ONU.

„Între activităţile financiare ilicite al băncii se află tranzacţii în contul unor părţi care au legături cu entităţi desemnate de Statele Unite şi ONU, dintre care unele sunt implicate în cumpărarea sau exportarea de rachete balistice”, a subliniat Financial Crimes Enforcement Network (Reţeaua de supraveghere a infracţiunilor financiare, FinCEN) din cadrul Departamentului Trezoreriei.

„ABLV a instituţionalizat spălarea banilor, pe care a făcut-o unul dintre pilonii activităţii sale”, a adăugat ea, acuzând banca de coruperea oficialilor letoni ca aceştia să închidă ochii.

Banca a respins aceste acuzaţii, săptămâna trecută, ca „lipsite de fundament şi mincinoase”.

Serviciile premierului, care au anunţat duminică reţinerea guvernatorului Băncii centale a Letoniei, nu au precizat motivele acesteia, dând asigurări că sistemul financiar nu se află în pericol.

Ilmars Rimsevics a fost plasat în arest preventiv sâmbătă seara, după ce s-a prezentat la o convocare a serviciilor anticorupţie, care i-au percheziţionat anterior domiciliul şi biroul.

Ministrul Finanţelor Dana Reizniece-Ozola i-a cerut demisia, pentru a proteja reputaţia Letoniei, o fostă republică sovietică ce şi-a obţinut independenţa în 1991 şi care a aderat la zona euro în ianuarie 2014.