Dosarele FinCEN, un scandal financiar de proporții: Bănci mari au permis infractorilor să spele sume imense de bani în toată lumea

Data actualizării: Data publicării:
gramada de bancnote de dolar mototolite si murdare
Foto: Guliver/GettyImages

Unele dintre cele mai mari bănci din lume au permis infractorilor sau persoanelor aflate sub sancțiuni, cum sunt oligarhii ruși, să mute bani murdari în jurul lumii. Tranzacțiile efectuate între anii 2000 și 2017 se ridică la peste 2.000 de miliarde de dolari, reiese din documente obținute de Rețeaua de Combatere a Infracționalității Financiare din Statele Unite (FinCEN).

De exemplu, banca HSBC, cea mai mare bancă din Marea Britanie, a permis unor persoane care au comis fraude să mute banii furați în jurul lumii, chiar și după ce a primit informații în acest sens de la anchetatorii americani.

La rândul ei, JP Morgan a ajutat o companie să treacă un miliard de dolari printr-un cont din Londra fără ca măcar să știe cine este proprietarul. Banca a descoperit mai târziu că firma respectivă îi aparținea unui mafiot căutat de FBI.

Documentele mai arată că un apropiat al lui Vladimir Putin a folosit banca Barclays din Londra pentru a a evita sancțiunile care aveau menirea să-l oprească să folosească serviciile financiare în Occident.

Numeroase alte bănci din jurul lumii, care au permis tranzacții cu bani murdari sau spălarea de bani, apar în cele peste 2.500 de documente obținute de organizația din SUA, scrie BBC.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri