Sari la conținut

Barack Obama, ultima reuniune cu liderii europeni

Barack Obama îşi ia la revedere de la cei mai importanţi lideri europeni. Pentru ultima dată în postura de preşedinte al Statelor Unite, participă vineri la o reuniune la Berlin la care mai sunt prezenţi cancelarul german, preşedintele francez şi premierii din Italia, Spania şi Marea Britanie. Discuţiile se concentrează pe viitorul relaţiilor SUA-Europa în contextul schimbării de gardă de la Washington.

Este însă şi un bun prilej de a face bilanţul cooperării din mandatele preşedintelui american. Este ultimul turneu european al lui Barack Obama înainte de a preda ştafeta Casei Albe succesorului său, Donald Trump.

Pentru că cea din urmă oprire a fost în Germania, preşedintele american a ţinut să lase un mesaj personal Angelei Merkel, considerată de unii analişti noul lider al lumii libere.

„Este sinceră, este puternică, îşi face temele şi cunoaşte problemele, are principii şi este întruchiparea legăturilor pe care americanii şi germanii le au la nivel de democraţie, piaţă liberă şi dorinţă de respectare a drepturilor omului şi demnităţii personale. A fost mereu o persoană în care să am încredere”, a spus Barack Obama despre cancelarul german.