Barack Obama, după moartea judecătoarei Ginsburg: A avut o credință de neclintit în democrație. Așa ne-o vom aminti

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Obama și judecătoarea SCOTUS Ruth Bade Ginsburg
Președintele Obama și judecătoarea Ruth Bader Ginsburg în Congresul SUA. Foto: Getty Images

Barack Obama a scris un mesaj în memoria judecătoarei de la Curtea Supremă a Statelor Unite, Ruth Bader Ginsburg, care a murit, sâmbătă, după o lungă luptă cu cancerul pancreatic. Fostul președinte american a vorbit în termeni elogioși de Ginsburg: „A luptat cu o credință de neclintit în democrație și în idealurile ei, așa ne vom aminti de ea”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Judecătoarea Ruth Bader Ginsburg a luptat până la final, în ciuda cancerului, cu o credință de neclintit în democrația noastră și în idealurile sale. Așa ne-o vom aminti. A lăsat, de asemenea, instrucțiuni despre felul în care își dorea ca moștenirea sa să fie onorată”, a spus fostul președinte al Statelor Unite, într-o postare pe Twitter, alături de comunicatul său oficial.

Președintele Obama a vorbit și de precedentul pe care senatorii republicani l-au stabilit în 2016 prin faptul că au refuzat să voteze asupra nominalizării sale pentru ocuparea locului de la Curtea Supremă lăsat liber după moartea judecătorului Antonin Scalia. Atunci, republicanii au refuzat numirea lui Merrick Garland, Mitch McConnel argumentând că „următorul președinte ales trebuie să îl nominalizeze pe succesorul lui Scalia”.

„Un principiu de bază al legii – și al dreptății cotidiene – este acela că aplicăm regulile cu consistență și nu bazat pe ce ne convine sau ne avantajează într-un moment. Domnia legii, legitimitatea curților, funcțiunile de bază ale democrației noastre, toate depind de acest principiu fundamental. În condițiile în care deja au fost deja depuse voturi în acest scrutin, senatorii republicani trebuie să aplice acest standard”, a mai spus Barack Obama.

Președintele Statelor Unite nominalizează judecătorii Curții Supreme pentru mandate pe viață, iar Senatul american îi confirmă în funcție. Un președinte și un Senat de culori politice diferite ar putea să ajungă la conflicte privind numirea judecătorilor, Curtea Supremă însăși fiind politizată pe dimensiunea conservator-liberal. Numirea unui judecător conservator de către Donald Trump va da Curții o majoritate conservatoare confortabilă, fapt ce ar putea duce la răsturnarea unor decizii precedente precum cea în cazul Roe v. Wade (1973) prin care libertatea unei femei de a întrerupe o sarcină a fost garantată.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri