Bărbați castrați, femei violate și copii abuzați: Cum îi terorizează soldații ruși pe ucraineni. „Acesta este doar vârful icebergului”

Data publicării:
Victimă a războiului din Ucraina
Amploarea reală a barbarismului armatei ruse probabil că nu va ieși la iveală decât la mulți ani după terminarea războiului. Foto: Profimedia Images

De când soldații ruși au invadat prima dată Ucraina, femeile au fost violate în grup, bărbații castrați, copiii abuzați sexual și civilii forțați să defileze dezbrăcați pe stradă, potrivit ONU, relatează The Telegraph. Kremlinul este acuzat că terorizează populația ucraineană amenințată cu violența sexuală într-un mod sistematic și necruțător.

Amploarea reală a barbarismului armatei ruse probabil că nu va ieși la iveală decât la mulți ani după terminarea războiului.

Acuzațiile au venit înaintea unei conferințe internaționale majore organizată săptămâna aceasta la Londra pe tema luptei împotriva violenței sexuale în timpul conflictelor, în cadrul căreia zeci de supraviețuitori din toată lumea au vorbit despre abuzurile pe care le-au suferit.

„În Ucraina, un număr alarmant de rapoarte apar din zonele controlate ilegal de Rusia. ONU a început să le documenteze și sunt înfiorătoare”, a scris ministrul britanic de externe, James Cleverly, pentru The Telegraph.

O comisie ONU vorbea luna trecută despre identificarea unor „tipare” ale violului și violenței sexuale suferite de ucraineni în timpul războiului. „Victimele au între patru și 80 de ani”, scria în raportul apărut în octombrie în care erau detaliate o serie de acuzații șocante.

Soldații ruși au abuzat sexual o fetiță de doar patru ani în fața părinților ei

Un soldat rus a forțat o fetiță de doar patru ani să facă un act sexual în prezența părinților ei, potrivit raportului. Mama ei de 22 de ani a fost violată, iar soțul abuzat sexual, perechea fiind apoi forțată să întrețină relații sexuale de față cu soldații ruși.

O femeie de 83 de ani a descris cum, atunci când satul ei a fost ocupat de forțele lui Vladimir Putin, aceasta a fost violată de un soldat rus în fața soțului ei cu dizabilități fizice.

Vara aceasta, o filmare distribuită online arăta un soldat rus cu mănuși chirurgicale în timp ce castra un prizonier ucrainean.

Abuzuri copii Ucraina
Violența sexuală și alte abuzuri sunt folosite împotriva tuturor membrilor unei comunități în cel puțin 18 conflicte din toată lumea, inclusiv în Ucraina, Afganistan și Siria. Foto: Profimedia Images

Acuzațiile nu au putut fi verificate, însă mai mulți avocați, experți în domeniul violenței sexuale și asistenți umanitari contactați de The Telegraph au spus că aceste rapoarte reprezintă doar vârful icebergului.

Cele mai multe cazuri vor rămâne necunoscute, potrivit experților, deoarece unii supraviețuitori au nevoie de ani de zile până când reușesc să vorbească în public despre actele de violență suferite.

„Chiar și în Bosnia avem cazuri în care femeile vin la serviciile de asistență și spun că au fost violate acum 30 de ani. Le-a luat 30 de ani până când au dobândit curajul să dezvăluie acest lucru. Anticipăm o situație similară în Ucraina”, a spus Jaime Nadal, reprezentantul Ucrainei la UNFPA – agenția ONU pentru sănătatea sexuală și reproductivă.

Comandatul rus care a umilit o cunoscută regizoare ucraineană. Apoi, a încercat să o violeze

Uneori a durat ani de zile pentru supraviețuitorii primei invazii a Rusiei în estul Ucrainei, în 2014, să vorbească despre experiența lor.

Alisa Kovalenko, o ucraineancă în vârstă de 34 de ani care lucrează ca regizor de film, a fost interogată și obligată să se dezbrace și să se spele de față cu un comandant rus în 2014. Comandantul a încercat mai apoi să o violeze.

„Mi-a luat mai bine de un an să spun ceva despre violența sexuală”, a spus Kovalenko. „Am dat toate detaliile captivității mele mai puțin asta. A fost foarte dureros. Nu am vrut să îmi traumatizez familia. M-am ascuns adânc în sinea mea.”

Irina Dovgan, în vârstă de 61 de ani, a fost capturată și agresată sexual în 2014 de soldați ruși. Ea a descris cum a fost interogată, privată de mâncare și apă și abuzată sexual de două ori. Soldații au amenințată că îi vor viola fiica de 14 ani.

„M-au torturat și m-au umilit”, a spus Dovgan. „M-au dus în centrul orașului și m-au legat de un stâlp. Mi-au agățat o pancartă de piept pe care scria că am omorât copii și că am ajutat armata ucraineană să omoare civili. Oamenii au venit și m-au bătut. Tot ce mi s-a întâmplat în acele cinci zile depășește înțelegerea umană.”

Femeile sunt ținute în beciuri și supuse violenței sexuale cu zilele sau chiar săptămânile

Violența sexuală ar putea fi folosită împotriva tuturor membrilor unei comunități ca o tactică de război, tortură, răzbunare și represiune politică. În prezent, este folosită în cel puțin 18 conflicte din toată lumea, inclusiv în Afganistan, Siria și Sudanul de Sud.

Biroul procurorului general al Ucrainei a spus că războiul Moscovei împotriva Kievului este „menit să extermine poporul ucrainean” și că soldații ruși folosesc violența sexuală „pentru a răspândi teroarea de stat și pentru a provoca suferință și teamă.”

Doctor Ingrid Elliott, unul dintre experții în prevenirea violenței sexuale în timpul conflictelor, a spus că rușii au două metode de a comite violență sexuală – prima este regizată în timpul unui atac asupra unui sat.

Rocket attack on Zaporizhzhia Region
Multe abuzuri rămân necunoscute pentru mult timp, potrivit experților, deoarece unii supraviețuitori au nevoie de ani de zile până când reușesc să vorbească în public despre actele de violență suferite. Foto: Profimedia

„Oamenii sunt târâți pe stradă și expuși, bărbați și femei”, a spus Elliott. „Există cazuri când bărbatul este omorât și femeia mai apoi este supusă violenței sexuale. Uneori, femeile sunt strânse la un loc, ținute în beciuri, acolo unde sunt supuse violenței sexuale repetate cu zilele sau chiar săptămânile.”

Al doilea tipar de abuzuri are loc în centrele de detenție din teritoriile ocupate. Aceste cazuri sunt greu de documentat, dar persoanele care au scăpat de acolo sau care au fosr eliberați au oferit informații mai multe.

„Ceea ce vedem apoi este tortura sexuală [folosită] împotriva bărbaților”, a spus Elliott. Tortura poate presupune electrocutarea organelor genitale, castrarea sau sodomia.

Reuters a relatat săptămâna trecută că unii comandanți ruși au încurajat și ordonat comiterea de violențe sexuale.

Femeile gravide sunt bătute în detenție. „Li s-a spus că nu este nimic rău dacă un micuț ucrainean moare”

De la invazia din 24 februarie s-a observat o intensificare a retoricii instigatoare la ură și a discursului care încurajează comiterea unui genocid împotriva poporului ucrainean și care însoțesc aceste infracțiuni, potrivit Katerinei Busol, o avocată ucraineană care a documentat infracțiunile comise de Rusia începând cu 2014.

Sunt „cazuri de femei vizibil gravide care au fost bătute în detenție și cărora li s-a spus că nu este nimic rău dacă un micuț ucrainean moare”, a spus Busol. Au avut loc tot mai multe atacuri comise în fața altor membri ai familiei și acte sexuale asupra copiilor, a adăugat avocata. „Acesta este noul fenomen trist”.

„Violența sexuală împotriva bărbaților în timpul conflictului este mult mai des întâlnită decât credem”, a spus și doctorul Elliott, dar multe dintre cazuri nu sunt niciodată dezvăluite.

„Bărbații dezvăluie tortura, dar nu o descriu neapărat ca fiind violență sexuală. Devine etichetată sau caracterizată drept alte forme de violență”, a explicat Elliott. „Este o lipsă de înțelegere, teamă de stigmatizare și frica de a fi văzut ca fiind mai puțin masculin. Acesta este motivul principal – dezonorarea.”

Un reprezentant al biroului procurorului general al Ucrainei a spus săptămâna trecută la Haga că lucrează deja la 100 de proceduri penale legate de violența sexuală comisă în timpul conflictului.

„Este foarte greu pentru ei să vorbească deschis”, a spus și Lilia Sidun, psiholog pentru copii din Zaporojie. „Oamenii vor vorbi despre aceste vremuri abia după terminarea războiului”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri