Bărbați înarmați au ucis un elev și au răpit alte sute de la o școală din centrul Nigeriei

Data actualizării: Data publicării:
barbati inarmati intre copaci se indeparteaza de un papuc lasat pe jos
O bandă de bărbați înarmați au ucis un elev și au răpit mai mulți de la o școală din centrul Nigeriei. Foto: Profimedia Images

Bărbați înarmați care ar fi parte a unei bande criminale au luat cu asalt o școală din centrul Nigeriei, omorând un elev și răpind alte sute împreună cu unii profesori, au declarat, miercuri, surse pentru AFP.

Președintele Muhammadu Buhari, ca răspuns la un recent atac de răpire la o școală din Nigeria, a ordonat forțe de securitate să coordoneze o operațiune de salvare, a declarat cabinetul său.

Bande puternic înarmate cunoscute la nivel local ca “bandiți” în nord-vestul și centrul Nigeriei și-au mărit numărul de atacuri în anii recenți, fiind responsabili de răpiri pentru recompense, violuri și jafuri.

Marțea trecută, un număr mare de bărbați înarmați și îmbrăcați în uniforme militare au luat cu asalt Colegiul Științific al Guvernului (GSC) din orașul Kagara în statul Niger înainte să ducă elevii într-o pădure din apropiere, a declarat un oficial guvernamental și o sursă din domeniul securității.

“Bandiții au mers noaptea trecută în GSC Kagara și au răpit sute de studenți și profesorii lor”, a spus oficialul, care a cerut să nu fie numit datorită problemei sensibile.

“Unul dintre membrii de personal și unii elevi au reușit să scape. Personalul a confirmat că un elev a fost împușcat mortal în timpul operațiunii de răpire”, a declarat oficialul.

Președintele Buhari, în vârstă de 78 de ani, a condamnat răpirea și a ordonat forțelor de securitate să coordoneze o operațiune de salvare a elevilor.

“Președintele a direcționat Forțele Armate și Poliția, pentru a asigura reîntoarcerea imediată în siguranță a tuturor captivilor”, a precizat purtătorul de cuvânt prezidențial Garba Shebu într-un comunicat, fără a da detalii despre numărul de elevi care au dispărut.

Cu doar două luni în urmă, mai mult de 300 de elevi au fost răpiți în Kankare, în vecinătatea statului Katsina.

Băieții au fost ulterior eliberați după negocierile cu oficialii guvernamentali, însă incidentul a provocat o revoltă globală.

Pe urmele bandiților

Bandele de răpitori din statele din nord-vestul și centrul Nigeriei sunt doar o provocare în cea mai populată țară din Africa unde forțele de securitate trebuie să facă față jihadiștilor din nord-est, confruntărilor etnice în regiunile centrale și atacurilor piraților asupra navelor cu marfă din sud.

Școala luată în vizor marți are în jur de 1.000 de elevi și nu a fost imediat clar câți au fost luați. Aceștia stăteau în dormitoare din școală.

“O numărătoare este în curs pentru a stabili câți elevi au fost răpiți”, a afirmat sursa de securitate.

Trupele cu sprijin aerian urmăreau bandiții pentru o posibilă operațiune de salvare, a declarat sursa.

Marți, autoritățile de stat din Niger au spus că bandiții au ucis de asemena 10 persoane și au răpit cel puțin alți 23 în atacuri asupra a două sate izolate.

Regiunea este tot mai mult un centru pentru bande criminale care fac razii în sate, omorând și răpind rezidenți după ce jefuiesc și incendiază case.

Bandiții sunt cunoscuți că se ascund în tabere din pădurea Rugu, care se întinde în statele Zamfara, Katsina, Kaduna și Niger. În ciuda detașării trupelor, atacurile mortale persistă.

Bandele sunt în mare parte mânate de motive financiare și nu au tendințe ideologice cunoscute.

Însă există o temere în creștere că sunt infiltrate de jihadiști din nord-est care duc în ultimii 10 ani o insurgență pentru a stabili statul Islamic.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri