Bărbatul care a plecat din Bahrein în Turcia să-și salveze fratele, prins sub ruinele unei clădiri prăbușite

Data publicării:
profimedia-0754450957
Urmările celor două cutremure de peste 7,5 grade care au lovit Turcia - orașul Hatay. Sursa foto Profimedia Images

În timp ce așteaptă un zbor pe aeroportul din Istanbul, Samet Yilmaz arată o fotografie aflată pe telefonul lui: Un morman de moloz care, înainte de cutremur, era o clădire. Sub acel moloz e îngropat fratele lui, Ismail, iar Samet a plecat din Bahrein ca să-l salveze, relatează BBC.

Samet locuiește în Bahrain, dar s-a alăturat zecilor de oameni care au plecat în sudul Turciei în urma cutremurului devastator care a ucis peste 11.000 de oameni.

Crede că are mai multe șase să-și găsească fratele dispărut dacă se apucă el însuși să caute prin dărâmături.

Ismail, în vârstă de 26 de ani, care lucra la un supermarket, stătea la niște rude în provincia Hatay, la granița cu Siria, în momentul cutremurului.

Mai mulți oameni, inclusiv cumnatul său, au fost scoși din ruinele clădirii în acea zi, dar Ismail nu a fost găsit, a spus Samet.

„Mi-e foarte dor de el. Am venit din Bahrain în Turcia să-l caut. Este singurul meu frate”, a spus el pentru BBC.

După ce a ajuns în Turcia, Samet a așteptat ore în șir la Istanbul un avion care să-l ducă la Adana, în sudul țării, apoi a făcut un drum de câteva ore până la provincia Hatay.

„E atât de frig aici. Viața e grea”, a spus el într-un mesaj WhatsApp marți seară, după ce a ajuns în provincia devastată de cutremur.

Neavând unde să stea, s-a încălzit lângă un foc toată noaptea, așteptând lumina zilei pentru a putea începe căutarea lui Ismail.

Samet nu este singur. BBC a vorbit cu oameni din toată Turcia și din străinătate care au mers în zonele afectate de cutremur pentru a-i căuta pe cei dragi.

În orașul Antakya, bărbați înarmați cu târnăcoape și răngi au căutat printre ruinele unei clădiri căzute. Ei au declarat pentru BBC că sunt membri ai familiei locuitorilor clădirii și că au venit de la Istanbul să-și caute rudele.

Aylin Pulat, studentă la medicină, nu a reușit să dea de mai mulți membri ai familiei sale, inclusiv de părinții ei, după ce a avut loc cutremurul.

Așa că a făcut o călătorie de patru ore cu autobuzul, urmată un zbor de două ore și încă două ore cu mașina până în orașul ei natal, pentru a afla dacă cei dragi mai sunt în viață.

Spre marea ei ușurare, a descoperit că frații și părinții ei supraviețuiseră. Dar alte 20 de rude au murit.

„Când i-am găsit, toți erau îmbrăcați în pijamale și așa am știut că au fugit fără nimic”, a povestit Aylin.

„Când am ajuns, am văzut cât de mult din oraș a fost distrus. Nu exista un loc sigur pentru ca oamenii să se adăpostească”, a spus ea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri