Bărbatul care l-a împușcat pe Ronald Reagan pentru a o impresiona pe Jodie Foster va fi „eliberat necondiționat”

Data publicării:
Polițiști îl pun la pământ pe John Hinckley după ce acesta l-a împușcat pe Ronald Reagan
John Hinckley a încercat să-l asasineze pe Ronald Reagan în 1981. Foto: Profimedia Images

John Hinckley, bărbatul care a încercat să-l asasineze pe fostul președinte american Ronald Reagan, în 1981, va fi „eliberat necondiționat”, conform unei decizii luate de un judecător american, luni, relatează Reuters.

„După toți acești ani, voi permite eliberarea necondiționată a domnului Hinckley”, a spus judecătorul de district Paul Friedman, luni, în D.C.

În 2016, Friedman i-a permis lui Hinckley să fie mutat din spitalul psihiatric în care fusese internat vreme de trei decenii, dar i-a restricționat accesul la internet și libertatea de mișcare.

Luni, Friedman a spus că intenționează să elimine și aceste ultime restricții asupra libertății lui Hinckley pentru că probleme sale de sănătate psihică sunt „în remisie” și că „el nu mai reprezintă un pericol”.

Procuroarea federală Kacie Weston a spus în timpul audierii că Departamentul de Justiție al SUA a aprobat eliberarea lui Hinckley, însă a argumentat că restricțiile nu ar trebui ridicate formale până în iunie 2022, pentru ca procurorii să poată să-l monitorizeze pe Hinckley și să observe felul în care acesta va trăi de unul singur după moartea mamei sale.

În 1981, Hinckley a încercat să-l asasineze pe președintele Reagan, împușcându-l cu un revolver. Reagan a ajuns la spital cu un plămân perforat, însă s-a recuperat rapid. În tentativa de asasinat au mai fost răniți și purtătorul de cuvând al președintelui, James Brady, agentul Secret Service Timothy McCarthy și polițistul Thomas Delahanty.

La procesul său, Hinckley a fost declarat ca nefiind în deplinătatea capacităților mintale atunci când l-a împușcat pe Reagan. El fusese diagnosticat cu boli psihice. 

Hinckley, care devenise obsedat de actrița Jodie Foster, a spus că a încercat să-l ucidă pe președintele american pentru a o impresiona pe actriță. După proces, Hinckley a spus că tentativa de asasinat a fost „cea mai grozavă ofrandă de iubire din istoria lumii”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri