News Alert Baschetbalista pentru care Casa Albă l-a oferit Rusiei pe traficantul de arme Viktor Bout a fost condamnată la 9 ani de închisoare

Data actualizării: Data publicării:
Brittney Griner in inchisoare
Brittney Griner a fost condamnată la nouă ani de închisoare într-o colonie penală, fiind acuzată de posesie și contrabandă cu droguri. Foto: Profimedia Images

Baschetbalista americană Brittney Griner a fost condamnată de un tribunal rus la 9 ani de închisoare și o amendă de 1 milion de ruble (aproximativ 16.400 de dolari), pentru trafic de droguri, relatează BBC și CNN.

Instanța a spus că a luat în considerare recunoașterea parțială a vinovăției, remușcările sportivei, starea sănătății ei și acțiunile caritabile pe care le-a făcut.

Griner a fost găsită vinovată de trafic de droguri, o infracțiune pe care judecătoarea a spus că a comis-o în mod deliberat. Griner a fost arestată cu mai puțin de un gram de ulei de canabis în bagaje, pe aeroportul internațional Șeremetievo din Moscova, pe 17 februarie.

Ea a spus că a fost
vorba despre „o greșeală neintenționatăpentru că și-a făcut bagajele în grabă.

Avocații ei au spus că, dacă Griner a folosit marijuana medicinală, acest lucru s-a întâmplat doar în statul american Arizona, unde locuiește și unde consumul este legal, și că acest lucru s-a întâmplat foarte rar, în perioade scurte dintre competiții și în vacanță, și doar cu rețetă medicală.

Griner și-a cerut scuze în fața instanței și a făcut apel la clemență, explicând că nu a avut intenția de a încălca legea rusească.

Condamnarea ei ar putea deschide calea pentru un schimb de prizonieri de între Rusia și Statele Unite, care ar include-o pe atleta în vârstă de 31 de ani și traficantul de arme Viktor Bout, potrivit Reuters.

Administrația Biden s-ar fi oferit să-l elibereze pe Bout, care execută o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite, ca parte a unei înțelegeri prin care să obțină eliberarea lui Griner și a altui cetățean american, Paul Whelan.

Moscova pune însă o condiție suplimentară Statelor Unite și cere în plus eliberarea unui asasin FSB, Vadim Krasikov, condamnat în Germania pentru uciderea unui fost luptător din Cecenia. Propunerea e considerată scandaloasă atât de americani, cât și de germani, potrivit CNN.

Biden: Sentința e „inacceptabilă”

Președintele american Joe Biden a reacționat spunând că sentința e „inacceptabilă”.

„Astăzi, cetățeanul american Brittney Griner a primit o pedeapsă cu închisoarea care scoate din nou la lumină ceea ce lumea știa deja: Rusia o reține pe nedrept pe Brittney. Este inacceptabil și fac un apel către Rusia să o elibereze imediat, astfel încât să poată fi alături de soția ei, de cei dragi, de prietenii și coechipierii ei”, a spus Biden într-un comunicat.

Administrația mea va continua să lucreze neîncetat și să caute toate căile posibile pentru a-i aduce acasă în siguranță pe Brittney și pe Paul Whelan, cât mai curând posibil”, a mai spus Biden.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri