Bashar al-Assad a trimis la Ambasada României o medalie pe care o înapoiază Franței

Data publicării:
assad-syria-legion-honneur-FB
Foto: FB Președinția siriană

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, s-a folosit de Ambasada României în ţara sa pentru a returna Franţei Legiunea de Onoare. Decoraţia a fost predată reprezentantului diplomatic al României de un oficial al Ministerul sirian al Afacerilor Externe.

Mesajul transmis a fost că liderul de la Damasc nu se simte onorat de această distincţie, după ce Franţa a participat la raidul aerian american de sâmbăta trecută. „Nu este o onoare pentru preşedintele Assad să poarte o decoraţie acordată de o ţară care este sclav al Statelor Unite, care susţin teroriştii”, afirmă Preşedinţia siriană.

Ambasada României la Damasc nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru că reprezintă interesele franceze în Siria, după ce Parisul şi-a închis reprezentanţa diplomatică în 2012.

Gestul preşedintelul sirian vine, însă, după ce Franţa anunţase deja că a demarat procedurile pentru retragerea Legiunii de Onoare lui Bashar al-Assad. Ea îi fusese acordată în 2001 de către preşedintele Jaques Chirac, la puțin timp după ce Bashar al-Assad venise la conducere în locul tatălui său, Hafez al-Assad.

Citiți și:  Macron dezvăluie culisele atacului din Siria. Trump a fost pe punctul de a renunța

De la începutul crizei din Siria, România, singura ţară care şi-a menţinut permanent funcţională misiunea diplomatică de la Damasc, a acordat asistenţă consulară în mai multe rânduri unor cetăţeni occidentali, la solicitarea statelor lor de origine. Majoritatea statelor occidentale şi-au retras personalul de la ambasadele din Siria.

Citiți și: România este singura ţară din UE cu ambasadă funcţională în Siria

Ce poate face România în Siria

România, printre puținele țări cu ambasadă activă la Damasc. Cum comentează Emil Hurezeanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri