Galerie Foto Bătălia de la Azovstal: Ultimii apărători ucraineni ai uzinei din Mariupol opun o „rezistenţă supraomenească” în faţa ruşilor

Data actualizării: Data publicării:
DPR LPR Russia Ukraine Military Operation
Imagine a uzinei Azovstal, ultimul punct de rezistenţă al apărătorilor ucraineni ai oraşului-port Mariupol. Foto: Profimedia Images

Apărătorii ucraineni baricadaţi în uzina Azovstal din Mariupol continuă să opună o „rezistenţă supraomenească” împotriva trupelor ruse care au luat cu asalt fostul combinat siderurgic. Comandantul regimentului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, a declarat că în interiorul complexului au loc în aceste momente „lupte grele şi sângeroase”, în timp ce militarii ucraineni încearcă să-i „fixeze” pe atacatorii ruşi, pentru a opri înaintarea acestora, informează CNN.

„Ne aflăm deja în a doua zi de când inamicul a pătruns în teritoriul uzinei. Au loc lupte sângeroase. Sunt mândru de eforturile supraomeneşti pe care soldaţii mei le depun în încercarea de a opri măcelul pus la cale de inamic. Mulţumesc întregii lumi pentru extraordinarul sprijin acordat fortăreţei Mariupol. Situaţia este extrem de dificilă, dar continuăm să ne apărăm”, a spus comandantul regimentului Azov.

Primarulul Mariupolului, Vadim Boicenko, a declarat miercuri că au început noi bătălii în Azovstal, unde sute de civili - inclusiv 30 de copii - sunt încă prinși în interior împreună cu ultimii apărători ucraineni ai oraşului. Iniţial, oficialii ucraineni au spus că au pierdut legătura cu apărătorii uzinei, însă joi dimineaţa, contactul a fost restabilit.

Imagine de ansamblu a uzinei Azovstal, ultimul punct de rezistenţă al apărătorilor ucraineni ai oraşului-port Mariupol. Foto: Profimedia Images
Imagine de ansamblu a uzinei Azovstal, ultimul punct de rezistenţă al apărătorilor ucraineni ai oraşului-port Mariupol. Foto: Profimedia Images

În prezent, apărătorii uzinei împart raţiile de apă şi hrană cu civilii care nu au putut fi evacuaţi. Marţi, s-a reuşit evacuarea a 156 de civili.

„În cel mai rău caz, dacă rămânem fără hrană, o să prindem păsări şi o să le mâncăm”, a spus pentru CNN adjunctul comandantului regimentului Azov, Sviatoslav Palamar.

Uzina Azovstal, situată în sudul oraşului-port Mariupol este ultimul punct de rezistenţă al apărătorilor ucraineni ai localităţii asediate de peste două luni de forţele Federaţiei Ruse.

Înaintea invaziei ruse în Ucraina, uzina producea 4 milioane de tone de oţe pe an şi avea 11.000 de angajaţi.

Cel puţin 150 de angajaţi ai combinatului fost fost ucişi de la începutul războiului iar alţi câţiva mii sunt dispăruţi, conform directorului companiei care deţine uzina Azovstal.

Primarul oraşului Mariupol a declarat că uzina Azovstal este, în acest moment, atacată şi bombardată concomitent de pe pământ, din aer şi de pe mare de trupele ruse şi că 30 de copii sunt în continuare blocaţi în combinat şi aşteaptă să fie salvaţi.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri