Live Text Armata ucraineană se retrage din Lisiciansk, ultimul oraș important din regiunea Lugansk

Data actualizării: Data publicării:
orasul lisiceansk bombardat
Rusia susține că are "control total" asupra orașului Lisiceansk și că "a eliberat Lugansk". FOTO: Profimedia Images

Rusia susține că a obținut controlul total asupra orașului Lisiceansk, ultimul bastion ucrainean din regiunea Lugansk, informația fiind dezmințită imediat de Ministerul ucrainean al Apărării. Cucerirea localității le-ar permite soldaților Moscovei să înainteze către alte două oraşe mari din Donbas. La rândul său, Ucraina a bombardat duminică dimineață o bază rusească din Melitopol, oraș ocupat de soldații lui Putin. Tot azi, orașul Belgorod din Rusia a fost atacat cu o rachetă. Cel puțin trei oameni ar fi murit, au transmis oficialii locali.  

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Rusia susține că are
Rusia susține că are "control total" asupra orașului Lisiceansk . FOTO: Profimedia Images

Armata ucraineană anunţă că se retrage din oraşul Lisiciansk

ACTUALIZARE 20:40 Armata ucraineană a anunţat că soldaţii săi s-au retras din Lisiciansk, oraş-cheie din estul Ucrainei, care se confruntă de mai multe săptămâni cu un violent asalt al trupelor ruse.

„Pentru a proteja vieţile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de a ne retrage” din oraş, a anunţat statul-major al forţelor armate ucrainene într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Partea ucraineană a sublinit „superioritatea multiplă” a armatei ruse pe plan material.

Cu puţin timp înainte de acest anunţ, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că Lisiciank reprezintă „situaţia cea mai dificilă şi mai periculoasă” pentru Ucraina.

„Nu avem avantaj acolo, este adevărat. Acesta este punctul nostru slab, însă în alte locuri noi avansăm”, a afirmat el, adăugând totodată că „luptele continuă în suburbiile” acestui oraş.

Cucerirea oraşului Lisiciansk, în estul Ucrainei, i-ar permite Moscovei să controleze întreaga regiune Lugansk şi trupelor ruse să ameninţe Sloviansk şi Kramatorsk, alte două oraşe importante din regiunea industrială Donbas, aflate sub control ucrainean.

Duminică, ministrul apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu, a afirmat că forţele ruse controlează deja întreaga regiune Lugansk după ce au cucerit Lisiciansk, aflat de săptămâni de zile în centrul unor lupte intense.

Kremlin: Occidentul blochează negocierile de pace

ACTUALIZARE 18:40 Moscova acuză occidentul că blochează negocierile de pace cu Ucraina, prelungind astfel războiul.

„Acum este momentul când ţările occidentale pariază totul pe continuarea războiului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea rusă, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Potrivit lui Peskov, sub conducerea SUA, Occidentul nu le permite ucrainenilor „să se gândească la pace, nici să vorbească sau să discute despre aceasta”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului s-a referit la afirmaţii ale unor politicieni occidentali care au spus că nu vor să facă presiuni asupra Ucrainei pentru negocieri.

Însă momentul pentru negocieri va veni, şi-a exprimat convingerea Peskov.

Pentru pace, Ucraina trebuie să accepte cererile Rusiei, care includ recunoaşterea Peninsulei Crimeea de la Marea Neagră drept teritoriu rus şi cedarea regiunilor Doneţk şi Lugansk, a subliniat Peskov.

Negocierile de pace ruso-ucrainene sunt în prezent suspendate, situaţie confirmată de ambele părţi. După reuniunea de la Istanbul din 29 martie nu a mai avut loc nicio întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. Discuţiile au continuat o perioadă online după acea dată, dar fără progrese. Rusia a acuzat Ucraina că a revenit asupra unor propuneri formulate la Istanbul şi presupune că aceste schimbări de poziţie sunt rezultatul unor influenţe ale Washingtonului asupra Kievului.

Nava rusească cu grâu ucrainean furat a fost arestată în Turcia

ACTUALIZARE 18:28 Autorităţile vamale turce au arestat o nava rusă de tip cargo ce transportă grâu ucrainean furat, a anunţat duminică ambasadorul Ucrainei de la Ankara, informează Reuters.

„Avem o cooperare deplină. Nava se află în prezent la intrarea în port şi a fost arestată de autorităţile vamale ale Turciei”, a declarat ambasadorul ucrainean Vasil Bodnar la Televiziunea naţională a Ucrainei.

Bodnar a mai spus că soarta navei va fi decisă luni, în cadrul unei întâlniri a anchetatorilor.

nava grau profimedia
Nava rusească încărcată cu grâu ucrainean furat a fost arestată în Turcia, a anunţat ambasadorul Ucrainei la Ankara. Profimedia

Bombardamente în Sloviansk, soldate cu 6 morți și 15 răniți

ACTUALIZARE 17:53 Oraşul Sloviansk din estul Ucrainei a fost duminică ţinta unor bombardamente puternice cu lansatoare de rachete, în timpul cărora au fost ucise şi rănite numeroase persoane, a anunţat primarul acestui oraş, Vadim Leah, informează Reuters, potrivit Agerpres.

„Au fost 15 atacuri. Mulţi morţi şi răniţi”, a scris Leah pe Telegram. El a subliniat că această serie de bombardamente a fost cea mai puternică dintre cele care au vizat în ultimul timp oraşul Sloviansk.

Tatiana Ignatcenko, o purtătoare de cuvânt a administraţiei regionale Doneţk de care aparţine Sloviansk, a precizat pentru mass-media ucraineană Suspilne că aceste atacuri s-au soldat cu „şase morţi şi 15 răniţi” şi a reiterat apelul autorităţilor către locuitori ca aceştia să părăsească regiunea, în condiţiile în care linia frontului este deja la numai câţiva kilometri de Sloviansk.

Potrivit mass-media ucrainene, una dintre pieţele din oraş a fost de asemenea incendiată de aceste bombardamente.

Mai la sud, oraşul Kramatorsk, centrul administrativ al Donbasului controlat de ucraineni, a fost lovit pentru a doua zi consecutiv de rachete Smerci, potrivit primarului oraşului, Oleksandr Goncearenko.

Aceste atacuri, care au lovit un cartier rezidenţial şi un hotel în care nu se afla nimeni, nu s-au soldat cu victime, a precizat el.

Ucraina: Bătălia pentru Donbas nu s-a încheiat

ACTUALIZARE 14.00 Chiar dacă Rusia va ocupa întregul Luganks nu înseamnă că bătălia pentru Donbas se va încheia, a declarat Yuriy Sak, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, pentru BBC.

El a spuns că sunt și „alte orașe mari în zona Donbas, în special în regiunea Donețk”, care sunt sub controlul forțelor armate ucrainene.

„Acestea sunt orașe care în ultimele două zile [au fost] ținta unor atacuri puternice cu rachete, bombardamente de artilerie, dar bătălia pentru Donbas nu sa încheiat încă”, a afirmat Sak, care a adăugat că Ucraina este încrezătoare și primește sprijin de la aliații săi occidentali.

Ucraina va primi armele necesare „care ne vor permite să ne eliberăm țara”, a subliniat el.

Ministrul ucrainean al Apărării: Lisiceansk nu se află sub „controlul deplin” al forțelor ruse

ACTUALIZARE 13.50 Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Yuriy Sak, a declarat pentru BBC că orașul Lisiceansk nu este sub „controlul deplin” al forțelor ruse, în ciuda afirmațiilor Moscovei că orașul a fost cucerit. 

El a adăugat însă că situația din oraș este „foarte intensă de ceva vreme”, cu forțele terestre ale rușilor „atacă orașul continuu”.

„Pentru ucraineni, viețile oamenilor sunt o prioritate, așa că uneori ne putem retrage din anumite zone pentru ca apoi să ne întoarcem”, a adăugat el.

A murit Dmitri Kolker, omul de știință rus arestat de pe patul de spital pentru înaltă trădare

ACTUALIZARE 13.40 Omul de ştiinţă rus Dmitri Kolker, care a fost arestat în urmă cu două zile în Siberia pentru înaltă trădare, cu toate că suferea de cancer la pancreas în stadiu terminal, a murit, a declarat duminică pentru Reuters avocatul său, Aleksandr Fedulov.

Kolker fusese transportat la închisoarea Lefortovo din Moscova, potrivit avocatului său.

"A murit ieri. Mâine vom depune o plângere în legătură cu detenţia sa", a explicat avocatul, citat de Agerpres.

Familia lui Kolker a anunţat săptămâna trecută că omul de ştiinţă a fost ridicat direct de pe un pat de spital din Novosibirsk (Siberia), unde era hrănit printr-un tub, şi dus cu avionul la Moscova de către agenţi ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB).

Rusia susține că a cucerit Lisiceansk

ACTUALIZARE 13.00 Rusia susține că a cucerit oraşul Lisiceansk, din estul Ucrainei, şi întreaga regiune Lugansk.

Ministrul apărării "Serghei Şoigu l-a informat pe comandantul şef al forţelor armate ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, despre eliberarea republicii populare Lugansk", se menţionează într-un comunicat al Ministerului Apărării rus, citat de agenţiile de presă ruse, scrie The Guardian.

Forţele ruse şi separatiste din estul Ucrainei au obţinut controlul total al oraşului Lisiceansk, a relatat agenţia de stat rusă TASS, care citează Ministerul Apărării de la Moscova, informează şi Reuters.

Anterior, citând tot Ministerul Apărării rus, Reuters relatase că trupele ruse au încercuit oraşul Lisiceansk, din estul Ucrainei, ultimul bastion important ucrainean din regiunea Lugansk. Ministerul Apărării rus afirmase că trupele sale au capturat satele din jurul Lisiceansk, încercuind zona, unde luptau în interiorul oraşului cu trupele ucrainene.

Ministerul Apărării rus a adăugat că a lovit infrastructura militară în estul Harkovului (oraş în estul Ucrainei), precum şi o bază folosită de luptători străini la periferia oraşului Nikolaev, din sudul Ucrainei.

Imaginea dezastrului din Odesa, după atacul cu rachete al rușilor

ACTUALIZARE 12.40. În zona din Odesa unde rușii au lovit cu rachete, vineri, au rămas doar ruine. Blocurile au fost distruse complet în atac, iar imaginile surprinse la fața locului arată dezastrul lăsat în urmă de rușii care au lovit clădirile în timp ce oamenii dormeau.  Cel puțin 21 persoane au fost ucise după ce două rachete rusești au lovit un bloc de apartamente cu mai multe etaje și un centru de sănătate în orașul-port Odesa, vineri dimineață.

Galerie Foto AICI

La ordinul lui Putin, cel mai bun portar de hochei al Rusiei a fost reținut pentru dezertare

ACTUALIZARE 11.40 Cel mai bun portar de hochei pe gheaţă al Rusiei, Ivan Fedotov, a fost reținut pentru dezertare, după ce a semnat un contract pe un an în valoare de un milion de dolari cu Philadelphia Flyers, echipa americană din NHL.

Rușii consideră că el evită astfel recrutarea, așa că acum sportivul riscă închisoarea pentru dezertare.

Poliţiştii au intrat în casa lui Fedotov, în vârstă de 25 de ani, din Sankt Petersburg în haine civile, l-au luat şi l-au urcat într-o maşină blindată, pentru a-l duce la cel mai apropiat birou de recrutare. Apoi, cu o ambulanţă, l-au dus la o clinică.

Ivan Fedotov este cel mai bun portar rus de hochei pe gheaţă.

Kievul anunţă că a lovit o bază rusă în oraşul ocupat Melitopol

ACTUALIZARE 10.30 Forţele ucrainene au lovit de peste 30 de ori o bază rusă în Melitopol, oraş din sudul Ucrainei ocupat de forţele ruse, a anunţat duminică primarul exilat al localităţii, Ivan Fedorov, transmite Reuters.

Agenţia de presă rusă RIA a relatat că forţele ucrainene au atacat zona în care se află aeroportul din Melitopol, dar nu a precizat dacă aerodromul a fost lovit. Reuters menţionează că nu a putut verifica informaţiile din surse independente.

Pe de altă parte, Statul Major general al armatei ucrainene a recunoscut că trupele ruse au făcut progrese în oraşul Lisiceansk, din estul Ucrainei, relatează dpa.

"În regiunea Doneţk, ocupanţii se concentrează pe consolidarea poziţiilor lor în oraşele Lisiceansk şi Verhoniokamianka", a transmis duminică Statul Major general ucrainean

Liderul ucrainean al administraţiei militare din Lugansk, Serhii Gaidai, a confirmat pe canalul său de Telegram că trupele ruse ''au făcut o breşă în districtul Lisiceansk".
Nu este clar dacă unităţi ale armatei ucrainene au mai rămas în oraş, notează dpa.

Cine controlează Lisiceansk

ACTUALIZARE 9.30 Orașul Lisiceansk din estul Ucrainei se află în centrul revendicărilor atât de către forțele ruse, cât și de cele ucrainene, care spun că dețin controlul, scrie BBC.

Ucraina spune că forțele sale rezistă bombardamente rusești intense asupra orașului și insistă că localitatea nu a fost ocupată de ruși.

Pe de altă parte însă, separatiștii susținuți de ruși spun că au intrat cu succes în oraș și au ajuns în centrul acestuia. Mass-media rusă a arătat videoclipuri cu forțele separatiste sau ruse care ar defila pe străzi.

Surse ruse au postat, de asemenea, pe Twitter un videoclip cu steagul sovietic care ar fi fost plasat în centrul administrativ ruinat al orașului, dar acest lucru nu a fost verificat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Este ultimul oraș deținut de ucraineni din Lugansk, după ce Rusia a obținut controlul asupra Severodonețk, luna trecută.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haida, a declarat că forțele ruse înconjoară orașul asediat din toate părțile.

Rodion Miroshnik, ambasadorul în Rusia al Republicii Populare Lugansk, a declarat pentru televiziunea rusă că Lisiceansk este „sub control”, dar „nu a fost încă eliberat”.

Zelenski: Brutalitatea luptelor crește

ACTUALIZARE 8.30 Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Atacuri brutale continuă să aibă loc pe întreaga linie a frontului. În Donbas, unde este epicentrul, bineînțeles, dar și în orașele din regiunea Lugansk. Activitățile ostile se intensifică în regiunea Harkov. Am reușit să dăm forțele de ocupație afară din Ivanivka din regiunea Herson.

Există un sentiment de relaxare în multe orașe din spatele frontului, dar războiul nu este gata. Este acolo. Din păcate, brutalitatea luptelor crește iar noi nu trebuie să uităm. Așa ne asigurăm că ajutăm armata, ajutăm voluntarii, îi ajutăm pe toți cei care au rămas singuri.

"A început curățenia pe Insula Șerpilor". Asta a transmis Ministerul ucrainean al Apărării, care a publicat imagini din timpul bombardamentelor. În același mesaj ironic, oficialii de la Kiev nu au uitat să amintească precizia propriilor lovituri - în comparație, desigur, cu atacul anterior al rușilor asupra aceleiași insule. Atunci, doar două din cele patru bombe lansate de ruși și-au atins ținta.

Soldații Moscovei folosesc în prezent rachete fără precizie și tancuri vechi de 50 de ani. Kremlinul a avut atât de multe pierderi în luptă, încât generalii sunt nevoiți să aducă pe front armament de la sute de kilometri distanță.

În regiunea Nikolaev au fost explozii puternice, cauzate de rachete. Sirenele de atac aerian s-au auzit aproape două ore. O altă rachetă rusă a vizat un oraș din regiunea Odesa, dar a fost doborâtă înainte să-și atingă ținta.

Flancul sudic este, însă, unul secundar, pentru că principalele lupte sunt în Donbas. Armata lui Putin are superioritate, dar ucrainenii reușesc să dea lovituri. De exemplu, un depozit cu muniție de lângă Popasna, care a fost aruncat în aer.

Ucrainenii speră ca în curând să le îngreuneze rușilor misiunea, pentru că vor primi noi sisteme avansate de apărare.

Volodimir Zelenski - președintele Ucrainei: Mulțumesc în mod special Statelor Unite și, personal, lui Biden, pentru pachetul de ajutorare pentru Ucraina. Include sistemul foarte puternic NASAMS. Un sistem de apărare antiaeriană care va consolida foarte mult apărarea noastră.

Între timp, președintele din Belarus iese din nou la rampă. Aleksandr Lukașenko a acuzat Kievul că a lansat rachete împotriva unor instalații militare ale Minsk-ului. Toate proiectilele ar fi fost interceptate, spune președintele, care a amenințat că centrele de decizie de la Kiev sunt în raza rachetelor sale.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri