Bătălia pentru Mosul. Imagini tulburătoare din avion deasupra metropolei irakiene

Data publicării:
Captură Youtube
Captură Youtube

BBC a publicat o filmare impresionantă în 360 de grade de deasupra orașului Mosul, din nordul Irakului, unde se poartă una dintre cele mai aprigi lupte împotriva Statului Islamic.

MOSUL
Captură Youtube

Cadrele, filmate cu o cameră montată sub aripa unui avion de luptă aparținând armatei irakiene, surprind decorurile apocaliptice, rezultatul bombardamentelor și al operațiunilor militare purtate la sol.

Jurnaliștii BBC Joe Inwood și Nafiseh Kohnavard au petrecut o săptămână într-o bază aeriană situată la în sudul orașului irakian Mosul.

Pentagonul a anunțat marți că militanții Statului Islamic au pierdut de sub control aproximativ 90% din teritoriul metropolei irakiene.

Anterior, un comandant irakian precizase că, până la sfârșitul lunii mai, forțele guvernamentele, sprijinite aerian și terestru de coaliția internațională condusă de SUA, vor distruge ultimele poziții din Mosul ale jigadiștilor Statului Islamic.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Naţiunile Unite cred că până la jumătate de milion de persoane sunt blocate în continuare în zonele controlate de militanţi: 400.000 doar în Vechiul Oraş.

De asemenea, militanţii s-au ascuns printre civili, lansând adeseori contraatacuri sângeroase asupra forţelor guvernamentale care se apropiere de Marea Moschee al-Nuri, de unde liderul Abu Bakr al-Baghdadi şi-a anunţat în urmă cu aproape trei ani califatul jihadist din Siria şi Irak.

Între timp, 36 de supravieţuitoare a minorităţii religioase yazidi au fost salvate după aproape trei ani de sclavie sub conducerea Statului Islamic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri