Bătălia pentru Taiwan. Cum sunt ţinute în şah SUA şi China de insula care fabrică peste 90% din cipurile folosite în întreaga lume

Data actualizării: Data publicării:
cip produs în Taiwan
Taiwanul produce 92% dintre cipurile folosite în lume, în acest moment. Foto: Getty Images

Aflat în centrul celor mai recente dispute politice şi economice dintre SUA şi China, Taiwanul reuşeşte în acest moment să ţină sub control ambele superputeri ale lumii prin faptul că a reuşit să obţină un cvasi-monopol mondial asupra industriei cipurilor, practic unele dintre cele mai importante componente ale lumii moderne. Prin faptul că produce 92% dintre cipurile şi semiconductorii din întreaga lume, Taiwanul a devenit astfel indispensabil atât Chinei cât şi SUA, superputeri ale căror economii sunt acum complet dependente de aceste produse, se arată într-o analiză Reuters.

Taiwanul domină în acest moment sectorul crucial al aşa-numitelor microcipuri de sub 10 nanometri, considerate esenţiale în actuala cursă a înarmărilor care are loc între SUA şi China. Respectivele cipuri conţin, pe o suprafaţă de doar câţiva milimetri, miliarde de componente electronice.

În cazul în care China ar invada militar Taiwanul şi ar câştiga controlul asupra fabricilor de cipuri din acest teritoriu, puterea militară a SUA ar fi direct afectată.

„Dacă un adversar potenţial depăşeşte Statele Unite în materie de semiconductori sau taie brusc accesul SUA la acest gen de cipuri, ar putea obţine un avantaj decisiv în orice domeniu militar”, se arată într-un raport din martie 2021, adresat Congresului american şi întocmit de către Comisia Naţională de Securitate în domeniul Inteligenţei Artificiale.

profimedia-0637239647
Militar din trupele speciale ale Marinei SUA. Foto: Profimedia Images

În acelaşi timp, China ar avea mult de suferit dacă ar pierde accesul la preţioasele cipuri taiwaneze. Mai exact, în cazul unei invazii militare chineze, nu există nicio garanţie că Beijingul va reuşi să cucerească intacte fabricile de semiconductori de pe cuprinsul Taiwanului. Distrugerea acestor fabrici ar afecta grav economia Chinei - şi ea total dependentă de cipurile taiwaneze.

Piaţa chineză acoperă în acest moment 60% din cererea mondială de semiconductori. 90% dintre semiconductori sunt importaţi de China sau produşi local de către firme străine.

Cum încearcă SUA şi China să spargă monopolul cipurilor produse în Taiwan

În aceste condiţii, atât SUA cât şi China încearcă, fiecare în felul ei, să spargă acest monopol. Washingtonul a reuşit să convingă principala companie taiwaneză producătoare de cipuri să deschidă o fabrică în Statele Unite unde să se producă semiconductori, iar guvernul SUA e dispus să cheltuiască miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei industrii proprii de producere a cipurilor, informează Reuters.

Beijingul, în acelaşi timp, este dispus să investească sume similare, chiar dacă chinezii sunt, la acest capitol, cu cel puţin un deceniu în urmă, comparativ cu Taiwanul.

Silicon wafer negative color in machine in semiconductor manufacturing
Piaţa chineză acoperă 60% din cererea mondială de semiconductori. Foto: Getty Images

În urmă cu câteva luni, un consilier guvernamental le dezvăluia delegaţilor partidului comunist chinez că Beijingul mai are cel puţin 30 de ani de acum încolo pentru a deveni un „producător de top”.

Astfel, fabricile producătoare de semiconductori asigură Taiwanului formează un veritabil „scut de silicon” care descurajează orice plan de invazie din partea armatei chineze.

Pericolul, pentru Taiwan, în cazul unei invazii a armatei chineze, îl reprezintă faptul că majoritatea fabricilor de semiconductori sunt plasate în partea vestică a insulei, unele dintre el aflate la doar 130 de kilometri de coasta chineză, în zone pe care militarii le numesc „plaje roşii”, care ar putea fi folosite într-o posibilă acţiune de debarcare a forţelor militare ale Beijingului.

Cum au simulat taiwanezii un atac chinez asupra unui important centru economic în al industriei semiconductorilor

Această vulnerabilitate a fost evidenţiată în cadrul unui exerciţiu militar desfăşurat de armata taiwaneză în vara anului 2021, în care s-a simulat un atac al armatei chineze asupra oraşului Taichung, al doilea ca mărime după capitala Taipei, situat în partea de vest a insulei Taiwan şi unde există o importantă fabrică de semiconductori.

Exerciţiul a constat într-o operaţiune de desant realizată de „paraşutişti inamici” care au preluat controlul asupra unui aeroport aflat la doar 9 minute de mers cu maşina de principala fabrică de semiconductori din zonă. Concomitent, o flotă de „nave chinezeşti” a încercat să debarce trupe pe plajele taiwaneze.

Taiwan: Shore Defense During 37th Annual Han Kuang Military Drill, Taipei - 16 Sep 2021
Tancuri taiwaneze în cadrul unui exerciţiu militar care a presupus respingerea unei invazii chineze asupra Taiwanului, septembrie 2021. Foto: Profimedia Images

Conform scenariului, trupele taiwaneze, susţinute de tancuri, au recucerit aeroportul, iar atacul flotei de invazie a fost respins după ce navele au fost atacate cu rachete şi bombe lansate de artilerie ori aviaţie.

Un înalt responsabil al Pentagonului a declarat, în cadrul unei audieri avute pe 8 decembrie în comisia senatorială de Relaţii Externe, că industria semiconductorilor reprezintă un element-cheie pentru care „securitatea Taiwanului este atât de importantă pentru Statele Unite”.

Criză mondială pe piaţa semiconductorilor. Stocurile, la cel mai scăzut nivel din istorie

În acest moment, există o criză pe piaţa mondială a semiconductorilor. Producătorul german de semiconductori Infineon a anunţat în august 2021 că stocurile de cipuri sunt la cel mai scăzut nivel din istorie, estimând că deficitul global de aprovizionare cu cipuri se va prelungi până în 2022.

În noiembrie, Apple a redus producţia de tablete iPad pentru a aloca mai multe componente către iPhone 13, un semn că criza globală de cipuri a lovit și compania americană.

În acelaşi timp, deficitul de semiconductori, provocat de problemele de aprovizionare şi de creşterea cererii pentru electronicele de larg consum în timpul pandemiei, a lovit din plin industria auto. Din cauza lipsei de componente, milioane de vehicule nu au putut fi produse.

Conform Reuters, 92% din semiconductorii fabricaţi în lume provind din Taiwan, în vreme ce restul de 8% din Coreea de Sud.

Macro close up shot of a microchip made in Taiwan on a audio sound card pcb with rows of pinouts visible. Chip made by Avance Logic.
Foto: Profimedia Images

Situația complicată a Taiwanului este moștenirea Războiul Civil Chinez (1927-1949), încheiat după Al Doilea Război Mondial cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea opozanţilor comunişti pe insula Taiwan.

China (n. red. – Republica Populară Chineză, denumirea oficială) consideră că Taiwanul (n. red. – Republica China) face parte din teritoriul său și sub politica sa „O singură China” refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei.

Beijingul consideră declararea independenţei Taiwanului o linie roșie și a amenințat cu războiul în cazul în care acest lucru se întâmplă.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri