BBC: Le este frică locuitorilor din Alaska de Kim Jong-un?

Data actualizării: Data publicării:
test racheta
Foto: KCNA

O mică incizie în țesătura trecutului ne duce spre un episod istoric din Alaska, pe vremea Războiului Rece, când spaima „oficială” a omenirii gravita în jurul științei nucleare.

test racheta
Foto: KCNA

La începutul lungului conflict dintre SUA și URSS, poziționarea geostrategică a Alaskăi menținea la Washington o frică constantă de o invazie militară a sovieticilor. Prin urmare, SUA avea să demareze un vast program de recrutare de spioni din rândul cetățenilor: pescari, mineri etc. Însă teama de invazie avea să fie înlocuită rapid de teama de focoase nucleare. Avioanele B52 survolau cerul la fiecare oră din zi și din noapte, pregătite oricând să ia calea Moscovei, în timp ce rachetele așteptau poziționate spre Uniunea Sovietică, iar cele din URSS - viceversa.

Robert Edwardson, din Juneau, în vârstă de 51 de ani, își amintește acest colaj al titanilor pregătiți de un „război al sfârșitului lumii” ca și când s-ar fi petrecut ieri. Iar prin comparație, atmosfera panicardă de atunci își poate găsi un avatar în obsesia nucleară a Coreei de Nord din prezent.

Phenianul a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală la începutul acestei săptămâni.

„Acest lucru mi se pare mai mult o amenințare. Istoria recentă ne demonstrează că acestea sunt erupții cutanate”, i-a declarat Edwardson unui reporter BBC.

Bărbatul este de părere că nicio administrație prezidențială americană nu a tratat „în mod eficient” cu dictatura dinastică de la Phenian și nici Donald Trump nu pare a fi dotat cu un talent special în a potoli setea de război a lui Kim Jong-un.

Ipotetic vorbind, dacă nord-coreenii vor reuși să producă o rachetă balistică capabilă să transporte un focos nuclear, ultima linie de apărare din Alaska va fi o veche bază militară din al Doiela Război Mondial, situată în Fort Greely, informează BBC. Baza adăpostește 44 de interceptoare de rachete, care ar putea, cu puțin noroc, să împiedice traseul unei rachete nord-coreene. Statistic, interceptoarele au o rată de succes de circa 50%.

Don Young, congresman din Alaska, face un lobby intens pe lângă guvernul federal pentru instalarea a încă 28 de interceptoare în Fort Greely, iar senatorul Lisa Murkowski consideră că testul Coreei de Nord reprezintă o „problemă de îngrijorare gravă”.

Ambasadoarea Statelor Unite pe lângă Naţiunile Unite, Nikki Haley, a declarat miercuri noaptea că americanii sunt pregătiţi să recurgă la forţă, dacă aceasta este necesară pentru a pune capăt programului nuclear şi de rachete balistice dezvoltat de către regimul de la Phenian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri