Bebeluș pierdut în haosul de pe aeroportul din Afganistan, găsit și returnat familiei după 5 luni. Incredibila poveste a băiețelului

Data publicării:
bebelus dat peste gard soldatilor in aeroportul din afganistan
Mai mulți copii afgani au ajuns în grija soldaților americani în haosului de pe aeroportul din Kabul, în august. Foto: Profimedia Images

Un bebeluș dat unui soldat peste zidul aeroportului în haosul evacuării americane din Afganistan, în 19 august, a fost găsit și a ajuns la rudele sale, sâmbătă, la Kabul, relatează Reuters.

Bebelușul, Sohail Ahmadi, avea doar două luni când a dispărut pe 19 august, în timp ce mii de oameni se grăbeau să părăsească Afganistanul căzut în mâinile talibanilor.

În urma unui reportaj exclusiv publicat de Reuters în noiembrie cu fotografiile sale, bebelușul a fost localizat în Kabul, unde un șofer de taxi în vârstă de 29 de ani pe nume Hamid Safi l-a găsit în aeroport și l-a luat acasă pentru a-l crește ca fiind al său.

După mai mult de șapte săptămâni de negocieri și rugăminți și, în cele din urmă, după o scurtă reținere de către poliția talibană, Safi a redat copilul bunicului său și altor rude aflate încă în Kabul. Aceștia au declarat că vor încerca acum să îl trimită alături de părinții și frații săi, care au fost evacuați în urmă cu câteva luni în Statele Unite.

În timpul evacuării afgane tumultoase din timpul verii, Mirza Ali Ahmadi - tatăl băiatului, care a lucrat ca agent de securitate la ambasada SUA - și soția sa Suraya s-au temut că fiul lor va fi strivit în mulțime în timp ce se apropiau de porțile aeroportului în drum spre un zbor spre Statele Unite.

Ahmadi a declarat pentru Reuters, la începutul lunii noiembrie, că în acea zi, în disperarea sa, l-a dat pe Sohail peste zidul aeroportului unui soldat în uniformă despre care credea că este american, așteptându-se să reușească să parcurgă cei 5 metri rămași până la intrare pentru a-l primi înapoi. Chiar în acel moment, forțele talibane au împins mulțimea înapoi și avea să treacă încă o jumătate de oră până când Ahmadi, soția sa și ceilalți patru copii ai lor au reușit să intre.

Dar copilul nu mai era de găsit nicăieri. Ahmadi a spus că și-a căutat cu disperare fiul în interiorul aeroportului și că oficialii i-au spus că probabil a fost scos din țară separat și va fi găsit mai târziu.

Restul familiei a ajuns în cele din urmă la o bază militară din Texas. Timp de luni de zile nu au știut unde se afla fiul lor.

Citește și: VIDEO Femeile afgane plâng și își aruncă bebelușii peste gardul de sârmă ghimpată în aeroportul din Kabul: "Ajutați-ne, vin talibanii!"

Cazul arată situația dificilă a multor părinți despărțiți de copiii lor în timpul efortului grăbit de evacuare și retragere a forțelor americane din țară după un război de 20 de ani.

În lipsa unei ambasade americane în Afganistan și cu organizații internaționale suprasolicitate, refugiații afgani au avut dificultăți în a obține răspunsuri cu privire la calendarul sau posibilitatea unor reunificări complexe precum aceasta.

În aceeași zi în care Ahmadi și familia sa au fost despărțiți de copilul lor, Safi s-a strecurat prin porțile aeroportului din Kabul după ce a dus cu mașina familia fratelui său, care trebuia de asemenea să fie evacuată.

Safi a spus că l-a găsit pe Sohail singur și plângând pe jos. După ce a spus că a încercat fără succes să-i găsească pe părinții bebelușului, a decis să ia copilul acasă la soția și copiii săi. Safi are și el trei fiice și a spus că cea mai mare dorință a mamei sale înainte de a muri a fost ca el să aibă un fiu.

În acel moment, el a decis: "Voi păstra acest copil. Dacă familia lui va fi găsită, îl voi da lor. Dacă nu, îl voi crește singur", a declarat el pentru Reuters într-un interviu acordat la sfârșitul lunii noiembrie.

Safi a declarat pentru Reuters că l-a dus la medic pentru un control după ce a fost găsit și că l-a integrat pe copil în familia sa. L-a numit Mohammad Abed și a postat fotografii cu toți copiii împreună pe pagina sa de Facebook.

După ce a apărut articolul Reuters despre copilul dispărut, unii dintre vecinii lui Safi - care observaseră întoarcerea lui Safi de la aeroport cu câteva luni înainte cu un bebeluș - au recunoscut fotografiile și au postat comentarii despre locul unde se afla acesta.

Ahmadi le-a cerut rudelor sale aflate încă în Afganistan, inclusiv socrului său Mohammad Qasem Razawi, în vârstă de 67 de ani, care locuiește în provincia nord-estică Badakhshan, să îl caute pe Safi și să îl roage să îl returneze pe Sohail familiei.

Razawi a declarat că a călătorit două zile și două nopți până în capitală, aducând cadouri - inclusiv o oaie sacrificată, câteva kilograme de nuci și haine - pentru Safi și familia sa.

Dar Safi a refuzat să îl dea pe Sohail, insistând că și el dorea să fie evacuat din Afganistan împreună cu familia sa. Fratele lui Safi, care a fost evacuat în California, a declarat că Safi și familia sa nu au nicio cerere de intrare în SUA în curs de soluționare.

Familia bebelușului a cerut ajutorul Crucii Roșii, care are misiunea declarată de a ajuta la regăsirea persoanelor separate de crize internaționale, dar a declarat că a primit puține informații de la organizație. Un purtător de cuvânt al Crucii Roșii a declarat că aceasta nu comentează cazuri individuale.

În cele din urmă, după ce au simțit că nu mai aveau alte opțiuni, Razawi a contactat poliția talibană locală pentru a raporta o răpire. Safi a declarat pentru Reuters că a negat acuzațiile aduse poliției și a spus că avea grijă de copil, nu că l-a răpit.

Plângerea a fost investigată și respinsă, iar comandantul poliției locale a declarat pentru Reuters că a ajutat la aranjarea unei înțelegeri, care a inclus un acord semnat cu amprentele degetului mare de ambele părți. Razawi a declarat că familia copilului a fost de acord, în cele din urmă, să îl despăgubească pe Safi cu aproximativ 100.000 de afgani (950 de dolari) pentru cheltuielile suportate pentru îngrijirea copilului timp de cinci luni.

În prezența poliției și cu multe lacrimi, bebelușul a fost în cele din urmă returnat rudelor sale. Părinții copilului au declarat pentru Reuters că au fost foarte fericiți, deoarece au putut vedea cu ochii lor reîntâlnirea pe internet.

Acum, Ahmadi, soția sa și ceilalți copii, care la începutul lunii decembrie au reușit să se mute de la baza militară și să se reinstaleze într-un apartament din Michigan, speră ca Sohail să fie adus în curând în Statele Unite.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri