Beijingul încearcă să cenzureze indignarea online, după atacul sângeros de la Zhuhai: un loc de reculegere a fost desființat

Data publicării:
loc reculegere atac sangeros china zhuhai profimedia-0933779565
Florile depuse de cetățeni după atacul sângeros au fost îndepărtate de un angajat Foto Profimedia

Autorităţile din oraşul Zhuhai din sudul Chinei au îndepărtat coroanele de flori, lumânările şi chiar sticlele de alcool chinezesc depuse la locul celui mai sângeros masacru din ţară în ultimul deceniu, în timp ce guvernul se străduieşte să cenzureze indignarea online, transmite Reuters.

Luni, un şofer furios din cauza sentinţei de divorţ a intrat cu maşina în mulţimea de la un centru sportiv din oraşul cu 2,5 milioane de locuitori, omorând 35 de persoane şi rănind 43, însă guvernul a avut nevoie de aproape o zi pentru a anunţa bilanţul victimelor.

Acest lucru a provocat indignare pe reţelele de socializare chineze, unde postările care se plângeau de reacţia lentă a guvernului şi ridicau semne de întrebare cu privire la sănătatea mintală a unei naţiuni zguduite de o serie recentă de crime similare au fost eliminate rapid.

În ciuda eforturilor de a elibera locul din Zhuhai, care se află în apropiere de Macao, şoferii care fac livrări pe motociclete au continuat să lase flori proaspete miercuri dimineaţă, chiar dacă autorităţile au ridicat bariere temporare în jurul zonei de veghe improvizate şi au desfăşurat personal de securitate.

„Autorităţile nu au publicat nicio informaţie - unii colegi au menţionat acest lucru şi nu mi-a venit să cred la început, dar a fost confirmat mai târziu”, a declarat un bărbat în vârstă de 50 de ani care s-a identificat ca Zheng şi care a adus flori la faţa locului.

„Este doar un sentiment spontan pe care l-am avut. Chiar dacă nu îi cunosc personal, am avut membri ai familiei care au decedat în trecut, aşa că înţeleg acest sentiment”, a spus Zheng.

Unele coroane purtau note scrise de mână: „Străinii călătoresc bine. Să nu existe demoni în rai”, Să nu existe bătăuşi în rai. Binele va triumfa asupra răului. Odihneşte-te în pace”.

După ce iniţial le-a permis jurnaliştilor să vorbească pentru scurt timp cu persoanele care depuneau florile, o mână de membri ai personalului de securitate, care purtau uniforme şi şepci de culoare albastru deschis, le-au spus reporterilor să nu vorbească cu oamenii sau să filmeze mesaje specifice de pe buchete.

Atacul a avut loc în timp ce Zhuhai capta atenţia Chinei cu cel mai mare spectacol aerian anual al Armatei Populare de Eliberare, unde un nou avion de vânătoare stealth este expus pentru prima dată.

Radiodifuzorul de stat chinez CCTV nu a menţionat atacul în buletinul său de ştiri de 30 de minute de la prânz. În schimb, programul a început cu plecarea preşedintelui Xi Jinping la summitul APEC din Peru şi a dedicat o parte din timpul de emisie spectacolului aviatic.

Alte mass-media de stat, cum ar fi site-ul în limba chineză al China Daily, au afişat, de asemenea, în mod vizibil ştirile privind viitoarea vizită a lui Xi în Peru. Nici partea de actualităţi a site-ului China Daily şi pagina locală nu au menţionat incidentul.

Sute de salvatori au fost mobilizaţi pentru a oferi tratament de urgenţă, iar peste 300 de asistenţi medicali din cinci spitale au lucrat non-stop pentru a salva vieţi, a relatat marţi cotidianul de stat Beijing Daily. Nu a existat nicio indicaţie că atacul ar fi avut legătură cu spectacolul aviatic, dar a fost al doilea incident de acest gen care a avut loc în timpul spectacolului aviatic din Zhuhai: în 2008, cel puţin patru persoane au fost ucise şi 20 rănite când un bărbat a intrat cu un camion într-o curte de şcoală aglomerată în timpul spectacolului aviatic. Poliţia a declarat că atacatorul ar fi căutat să se răzbune în urma unei dispute în trafic.

Xi, citat marţi de CCTV, a ordonat să se depună toate eforturile pentru tratarea răniţilor şi a cerut pedepsirea severă a făptaşului. Guvernul central a trimis o echipă pentru a oferi îndrumări cu privire la gestionarea cazului, a declarat CCTV.

Infracţiunile violente sunt rare în China din cauza securităţii stricte şi a legilor stricte privind armele. Cu toate acestea, o creştere a numărului de atacuri cu cuţitul în oraşele mari a atras atenţia publicului asupra siguranţei în spaţiile publice.

Cel mai mortal atac pe care Reuters l-a putut identifica în ultimii ani în China a avut loc în Urumqi, în regiunea Xinjiang din vestul Chinei, în 2014, când atacatorii sinucigaşi au ucis 39 de persoane şi patru dintre cei cinci atacatori au murit, de asemenea.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De la umilințe în copilărie la conducător suprem al României: drumul lui...
Digi FM
Negocieri cruciale în coaliția pro-europeană: Nume surpriză pentru candidatul unic la prezidențiale
Pro FM
Raluka, despre cum a început relația cu iubitul ei, care are 57 de ani: „Au fost 7 miliarde de motive să nu...
Film Now
Salma Hayek, pozată fără haine în saună, acoperită doar de două prosoape minuscule. "Cum să dai internetul...
Russia's new missile Oreshnik
SUA avertizează că Rusia ar putea lansa o nouă rachetă Oreșnik asupra Ucrainei în zilele următoare
Newsweek
S-a anunțat ora la care pensia pe decembrie va intra pe card. „Banii au ajuns la Trezorerie”
Digi FM
Cristina Cioran, primele declarații după ce a dezvăluit că așteaptă al doilea copil: „S-a ținut secretul până...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Un tânăr ucrainean, salvat de o pisică după ce a căzut într-o râpă de 400 de metri, în Munții Maramureșului
Film Now
Selma Blair, la cinci ani de când a fost diagnosticată cu scleroză multiplă: „Problemele de sănătate m-au...
UTV
Iulia Vantur a pus capat speculatiilor legate de relatia ei cu Salman Khan cu aceasta poza