Beijingul își extinde influența militară în regiunea Mării Chinei de Sud prin modernizarea celei mai mari baze navele din Cambodgia

Data actualizării: Data publicării:
baza navala Ream cambodgia
Foto: Profimedia Images

Un oficial chinez a declarat miercuri că un „parteneriat impenetrabil” cu Cambodgia a fost întărit de cooperarea militară, în contextul în care au început lucrările finanțate de Beijing pentru modernizarea celei mai mari baze navale din statul din sud-estul Asiei, transmite Reuters.

Ministrul cambodgian al apărării Tea Banh a respins temerile că statul său ar permite Chinei să construiască o bază militară pe teritoriul său, spunând că orice țară ar putea folosi instalațiile de la baza navală Ream, în vreme ce Cambodgia este deschisă să accepte asistența militară din partea oricui.

„Ca un pilon puternic al parteneriatului nostru impenetrabil, cooperarea militară China Cambodgia este în interesele fundamentale ale celor două națiuni și ale celor două popoare”, a declarat ambasadorul chinez din Cambodgia, Wang Wentian, în cadrul unui discurs de la o ceremonie fără precedent de la baza din Golful Thailandei.

SUA și-au exprimat „îngrijorările serioase” privind implicarea Chinei în această bază, spunând că subminează securitatea regională.

Anul trecut, SUA au acuzat Cambodgia că nu este transparentă privind rolul Chinei în modernizarea infrastructurii.

Legăturile Cambodgia-SUA sunt fragile de ani de zile din cauza acuzațiilor venite de la Washington că premierul Hun Sen, care deține funcția de multă vreme, și partidul său de la guvernare au blocat democrația prin persecutarea opoziției.

Hun Sen, care respinge astfel de îngrijorări, s-a apropiat de China, care este de departe cel mai mare investitor în Cambodgia.

Noul port, aflat în apropierea unor rute importante de transport și a Mării Chinei de Sud, care este contestată, va fi adâncit pentru a permite navelor militare mai mari să andocheze și va include o instalație de întreținere, o rampă de doc uscat și un dig.

Subliniind legăturile prietenoase ale Cambodgiei cu China, Tea Banh a publicat în această săptămână fotografii pe rețelele sociale în care face baie în mare cu Wang în apropierea bazei.

Însă Tea Banh a fost de asemenea nerăbdător să respingă temerile din SUA și din regiune că Cambodgia ar putea deschide ușa armatei chineze.

„Regatul Cambodgiei nu va permite o bază militară străină pe propriul său teritoriu”, a spus el într-un discurs miercuri.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri