Bela şi Marta Karolyi, daţi în judecată în scandalul de abuz. "E ca şi cum ai lăsa vulpea în coteţul cu păsări”

Data actualizării: Data publicării:
bela si marta karolyi - latimes
Foto: latimes.com

Aproape jumătate de secol au fost consideraţi simboluri ale excelenţei în gimnastică, acum sunt daţi în judecată de foste eleve. Vorbim de foştii antrenori ai Nadiei Comănesci, cuplul Bela şi Marta Karolyi. O fostă campionă mondială la gimnastică îi dă în judecată şi îi acuză că au tăinuit cu bună ştiinţă abuzurile sexuale la care a fost supusă, alături de alte gimnaste, de către medicul echipei olimpice, Larry Nassar.

Sabrina Vega este a treia gimnastă care face astfel de acuzaţii. Ea cere şi daune morale de un milion de dolari.

Campioană mondială în 2011 cu echipa naţională de gimnastică a Statelor Unite, Sabrina Vega le reproşează antrenorilor Bela şi Martha Karolyi, dar şi Federaţiei americane de Gimnastică şi Comitetului olimpic naţional că nu au făcut nimic pentru a le apăra pe sportivele pe care le aveau în grijă de abuzurile fostului medic al lotului olimpic, Larry Nassar. Iar pentru asta ar trebui să fie consideraţi responsabili.

Acuzaţii Karolyi erau administratorii fermei şi i-au permis lui Nassar să fie singur în cameră cu Vega şi alte gimnaste, ceea ce i-a permis să le abuzeze sexual.(...) Pe baza informaţiilor şi convingerilor, acuzaţii Karolyi au închis ochii la abuzurile sexuale”, stă scris în documentele depuse la dosar. Soţii Karolyi sunt acuzaţi de neglijenţă grosolană şi tăinuire.

Chris Downey - consilier juridic: „Amploarea acestor acuzaţii este problematică. Aruncă foarte multe pietre spre cuplul Karolyi”.

Benny Rush - avocatul Sabrinei Vega: „Aceşti oameni i-au permis unui prădător... E ca şi cum ai lăsa vulpea în coteţul cu păsări.”

Bela şi Marta Karolyi se apără şi spun că nimeni nu s-a plâns niciodată de vreun abuz. De altfel, până acum, nici nu au apărut dovezi cum că ei ar fi ştiut de comportamentului fostului medic.

265 de tinere, majoritatea sportive, l-au acuzat pe fostul medic al echipei naţionale de gimnastică a Statelor Unite că le-a abuzat sexual sub pretextul unor terapii inovatoare care ar fi urmat să le aline suferinţa mai repede.

Larry Nassar a primit două condamnări de 125 şi 175 de ani pentru abuz sexual şi alţi 60 de ani de închisoare pentru deţinere de imagini pornografice cu minori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri