Belarus amenință SUA și Polonia: „Minskul va comanda noi rachete”

Data publicării:
suwalki

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a avertizat că ţara sa va fi nevoită să-şi consolideze arsenalul militar, dacă Statele Unite îşi înfiinţează o bază militară în Polonia, relatează News.ro, care citează The Associated Press.

Dorinţa Varşoviei de a găzdui o bază americană pe teritoriul său va obliga Minskul să comande noi rachete, a avertizat marţi Lukaşenko.

Însă şeful statului belarus a reafirmat faptul că ţara sa nu are nevoie de o bază militară rusă pe teritoriul său.

Lukaşenko, care se află la putere din 1994, menţine relaţii politice, economice şi militare strânse cu Moscova.

Minskul se bazează pe petrolul rus ieftin şi pe împrumuturi ruse în valoare de miliarde de dolari pentru a-şi menţine economia de tip sovietic pe linia de plutire.

Rusia deţine un radar de alertă rapidă şi un centru de comunicaţii aparţinând Marinei pe teritoriul Belaruslui.

Însă Lukaşenko se opune unor presiuni exercitate de Kremlin în vederea găzduirii pe teritoriul ţării sale a unei baze aeriene ruse.

Această bază nu este necesară, a subliniat el.

Coridorul Suwalki

Rapoartele analiștilor militari susțin că flancul estic este una dintre cele mai vulnerabile redute ale NATO în materie de infrastructură și mobilitate militară. Iar călcâiul lui Ahile îl reprezintă o fâșie de pământ de la granița dintre Polonia și Lituania, însă care implică direct, prin proximitate geografică, și Belarusul. 

Este vorba despre orașul polonez Suwalki, capitala regiunii istorice cu același nume. Pe de o parte, o feerie arhitecturală a Poloniei – pe de altă parte, un coșmar în matematica unui eventual război.

Aici se află unul dintre așii Rusiei într-un scenariu de război cu NATO: ceea ce strategii militari numesc CORIDORUL SUWALKI, un alt nume pentru granița polono-lituaniană. Un loc dificil de apărat, o „gaură” în umbrela baltică a NATO.

Suwalki nu este doar frontiera dintre Polonia și Lituania, două aliate NATO, ci și o graniță prinsă în menghina dintre enclava ultramilitarizată rusă Kaliningrad (vârful de lance al Districtului Militar Vest al armatei ruse) și Belarus, santinela Rusiei de la porțile statelor Baltice.

În Districtul Militar Vest (DMV) se află 900.000 de forțe militare și 2 milioane de rezerviști.

Istmul Suwalki înseamnă un teritoriu 64 de kilometri care, dacă ar fi ocupat de trupele ruse, ar lăsa ţările baltice izolate şi fără niciun ajutor.

În Belarus, Rusia deține baze militare în următoarele zone: Vileyka (un centru de comunicare al flotei navale), Hantsavichy (stație radar).

În Kaliningrad, exceptând forțele terestre, Rusia are un sistemul mobil de rachete balistice Iskander, denumit de NATO SS-26 Stone, cu o rază de acţiune de 500 de kilometri şi cu capacitatea de a transporta focoase nucleare.

De cealaltă parte, NATO are doar 4.500 de trupe desfășurate în regiunea baltică.

În Polonia, se află un batalion multinațional NATO coordonat de SUA, în orașul Orzysz, la 60 de kilometri distanță de granița cu Kaliningrad, având în componență militari din România, Marea Britanie și Croația.

În Lituania: batalionul din orășelul Rukla, coordonat de Germania, având în componență soldați din Belgia, Croația, Franța, Islanda, Olanda și Norvegia. 

În Letonia:batalionul din satul Adazi, aflat sub coordonarea Canadei, având în componență soldați din Albania, Italia, Polonia, Slovacia, Slovenia și Spania. 

În Estonia: cel mai mic batalion multinational, în orașul Tapa, coordonat de Marea Britanie, având în componență trupe din Danemarca și Islanda.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri