Belarus recunoaște că va găzdui arme nucleare rusești. Ministerul de Externe de la Minsk: „Suntem forțați”

Data publicării:
Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko în geacă de piele, se uită peste umăr
Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Belarus „este forțată” să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său ac urmare a „acțiunilor agresive ale NATO”, a precizat marți ministerul bielorus de Externe, informează The Guardian.

Conform oficialilor de la Minsk, planurile lui Putin de a transfera rachete nucleare tactice în Belarus nu ar contravine acordurilor internaționale de non-proliferare a armelor nucleare semnate de Belarus.

„Cooperarea militară dintre Belarus și Rusia se desfășoară cu respectarea strictă a legislației internaționale. Antrenamentele pe care piloții bieloruși le fac pentru a putea zbura pe aeronave care au încărcătură specifică, modernizarea acestor aparate și desfășurarea de încărcături nucleare pe teritoriul Belarusului, fără transferul controlului asupra acestora, nu contrazic în niciun fel articolele I și II din tratatul de neproliferare a armelor nucleare”, a precizat ministerul de Externe de la Minsk, conform TASS.

Belarus susține că această practică, de cooperare militară dintre o putere nucleară și un stat care nu deține astfel de arme „nu este ceva nou”. SUA are peste 150 de arme nucleare tactice depozitate pe teritoriile statelor aliate NATO și peste 250 de avioane sunt pregătite pentru astfel de misiuni (de bombardament nuclear), a mai precizat ministerul de Externe din Belarus.

Zilele trecute, Vladimir Putin a anunțat că Rusia va desfășura arme nucleare tactice în Belarus.

„Am convenit cu Lukaşenko că vom amplasa arme nucleare tactice în Belarus fără încălcarea regimului de neproliferare”, a mai spus preşedintele rus, citat de TASS. Rusia va finaliza până la 1 iulie construcţia unui siloz pentru arme nucleare tactice în Belarus, a indicat liderul de la Kremlin.

Putin a precizat că Rusia nu va transfera în fapt controlul acestor arme Minskului. Rusia are staţionate deja în Belarus 10 avioane capabile să poarte arme nucleare tactice.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri