Belarusul schimbă tactica în criza imigranților, susține ministrul polonez al apărării

Data publicării:
punct de trecere a frontierei belarusului cu Polonia, cu politie si masini de lupta desfasurate in spatele unui gard
Ministrul polonez al apărării spune că există o schimbare de tactică din partea Belarusului în criza imigranților de la frontiera comună Foto: Profimedia Images

Belarusul şi-a schimbat tactica în criza cu Polonia și direcționează acum grupuri mai mici de migranţi către mai multe puncte de trecere ale frontierei estice a Uniunii Europene, a declarat sâmbătă ministrul polonez al apărării.

„În prezent, migranţii şi serviciile belaruse au adoptat o tactică ușor diferită. Mai multe grupuri mici de migranţi încearcă să treacă frontiera prin mult mai multe locuri”, a declarat el la postul de radio RMF FM. În plus, periodic, grupuri de circa 200 de persoane înarmate cu pietre și gaze lacrimogene devin agresive, fiind vorba, în opinia ministrului, de atacuri dirijate „fără îndoială” de serviciile din Belarus. „Trebuie să ne pregătim, pentru că această problemă va dura câteva luni”, a avertizat Mariusz Blaszczak, citat de AFP, relatează Agerpres.

Occidentul acuză Belarusul de crearea artificială a crizei. Minskul ar facilita afluxul de imigranți, care provin în special din Orientul Mijlociu şi pe care îi aduce la frontieră, cu promisiunea trecerii în UE. Belarusul dezminte această acuzaţie și spune că mai degrabă UE nu primeşte refugiații.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a recunoscut vineri la BBC că este „foarte posibil” ca forţele sale să fi ajutat persoane să treacă în UE, dar a negat că operaţiunea ar fi orchestrată. „Noi suntem slavi. Avem inimă. Trupele noastre ştiu că migranţii se duc în Germania... Poate că unii i-au ajutat”, a declarat el. „Dar eu nu i-am invitat aici”, a adăugat el.

Migranţii - în cea mai mare parte kurzi irakieni - au renunțat la tot în ţara lor, cheltuind mii de dolari pentru a-şi finanţa zboruri spre Belarus cu vize turistice, hotărâţi să ajungă în UE.

Vineri, comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Dunja Mijatovici, a cerut Poloniei să înceteze să mai respingă migranții retrimițându-i către Belarus.

„Am ascultat personal relatările înspăimântătoare de suferinţe extreme ale persoanelor disperate care au petrecut săptămâni, chiar luni, în condiţii sordide şi extreme, în frigul şi umiditatea pădurilor, din cauză că au fost respinși la graniță și trimiși înapoi”, a declarat ea într-un comunicat.

Potrivit presei poloneze, cel puţin 11 migranţi au decedat în urma acestei crize, care a început în vară. Polonia a organizat săptămâna trecută prima înhumare a unuia dintre migranţi - un adolescent sirian care se înecase în râul Bug aflat la frontieră -, iar alte două înmormântări sunt prevăzute în acest weekend.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri