Belgia a returnat statului Congo un dinte al eroului independenței țării, care a fost dezemembrat și dizolvat în acid acum 61 de ani

Data publicării:
Patrice Lumumba, capturat de forțele dictatorului Mobutu
Patrice Lumumba, după arestarea de către forțele dictatorului Mobutu. Foto: Profimedia Images

Autoritățile belgiene au returnat un dinte care a aparținut eroului independenței congoleze, Patrice Lumumba, asasinat în urmă cu 61 de ani, relatează The Guardian. Restituirea relicvei vine în condițiile în care Belgia își reanalizează trecutul de putere colonială și încearcă să se reconcilieze cu țara africană.

Belgia a returnat relicva la puțin timp după ce regele Philippe și-a exprimat „cele mai profunde regretepentru abuzurile comise în fost sa colonie africană, deținută pentru o perioadă de timp de regele Leopold al II-lea sub formă de „colonie privată”.

Relicva a fost predată în cadrul unei ceremonii private la care au participat și rudelele lui Lumumba, care au putut discuta cu premierul belgian și cu oficiali din Congo.

După asasinarea sa în 1961, cadavrul lui Lumumba a fost dezmembrat și dizolvat în acid, într-o aparentă încercare de a evita situația în care mormântul său ar fi devenit un loc de pelerinaj.

Dintele a fost confiscat de autoritățile belgiene, la decenii după moartea sa, de la fiica unui comisar de poliție care ar fi participat la distrugerea cadavrului.

În urmă cu doi ani, autoritățile belgiene au precizat că nu poate fi stabilit cu certitudine că dintele a aparținut într-adevăr lui Lumumba, în condițiile în care nu a putut fi făcut un test ADN.

Patrice Lumumba a rămas în istorie ca erou al independenței congoleze

Pentru mulți oameni din Congo, Lumumba a rămas simbolul a ce ar fi putut să devină țara după independență, dacă nu s-ar fi scufundat în corupție și dictatură.

După ce a militat pentru încheierea administrației coloniale a Congo, Lumumba a devenit prim-ministrul țării independente în 1960. Ulterior, însă, el a cerut ajutorul Uniunii Sovietice pentru a înăbuși o mișcare secesionistă în regiunea Katanga, extrem de bogată în resurse.

Această relație cu URSS a dus la stricarea relațiilor cu Belgia și SUA.

Când Mobutu Sese Seko a preluat puterea printr-o lovitură de stat militară, puterile occidentale nu s-au grăbit să intervină, iar Lumumba a fost arestat și închis. Asasinarea lui în ianuarie 1961 i-a lăsat cale complet liberă lui Mobutu.

Deși ucigașii lui Lumumba erau congolezi, întrebări cu privire la o posibilă complicitate a Belgiei și Statelor Unite au persistat de-a lungul timpului, mai ales în contextul presupuselor sale legături cu URSS.

Patrice Lumumba
Patrice Lumumba, în timp ce era prizonierul forțelor lui Mobutu. Foto: Profimedia Images

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri