Belgia, paralizată de o grevă generală

Data publicării:
belgia greva

Spaţiul aerian al Belgiei este închis şi toate cursele aeriene sunt anulate. Ţara este paralizată de o grevă generală care a început aseară şi la care participă de la medici, profesori şi poliţişti până la angajaţii din supermarketuri. Protestul, cel mai mare de acest fel din ultimii 5 ani, a fost provocat de eşecul negocierilor pentru creşterea salariilor.

Niciun avion nu decolează şi nu aterizează până diseară, la ora locală 22:00, pe aeroporturile din Belgia. În plus, aparatele de zbor care survolează ţara trebuie să o facă în spaţiul supravegheat de Eurocontrol, adică la peste 7.500 de metri înălţime. Societatea care asigură controlul traficului aerian în Belgia a anunţat că nu poate garanta că angajaţii săi vin la muncă.

Alain Kniebs, purtător de cuvânt Skeyes: Conducerea Skeyes a luat decizia, şi-a asumat responsabilitatea de a nu autoriza traficul aerian începând cu debutul grevei naţionale, marţi la ora 22:00, până miercuri la ora 22:00. Decizia priveşte tot spaţiul aerian de care este responsabil Skeyes, adică între sol şi în jur de 8.000 de metri altitudine.

Traficul feroviar asigură doar servicii minime

Circulaţia trenurilor nu este paralizată, dar este puternic perturbată. Societatea naţională de transport feroviar din Belgia spune totuşi că este în măsură să asigure serviciile minime, potrivit legii. În medie va circula un tren din două, având prioritate liniile principale.

Pierre Lejeune, lider sindical: În această ţară dreptul la grevă este garantat. Oamenii au avut libertatea de a alege dacă îşi exercită sau nu acest drept. Pentru a reduce la minumum impactul acestei greve este clar că unii şefi au exercitat o formă de presiune pe linie ierarhică, astfel încât să meargă cât mai multe trenuri.

Greva generală în sectoarele public și privat

În ceea ce priveşte trenurile de mare viteză şi cele internaţionale, nu sunt anunţate probleme majore. Dar transportul în comun din Bruxelles este puternic afectat, la fel ca şi administraţia publică, servicile poştale, precum şi cele de colectare a deşeurilor. Majoritatea spitalelor vor asigura doar urgenţele, iar o parte din şcoli şi grădiniţe au suspendat cursurile. Au decis să întrerupă lucrul şi angajaţii marilor lanţuri de magazine.

Ziua de grevă naţională urmează eşecului negocierilor cu patronatele privind creşterile salariale, limitate de guvern la 0,8 la sută în următorii doi ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri