Biden a discutat cu aliații despre Ucraina și stabilitatea economică globală

Data actualizării: Data publicării:
biden twitter casa alba
Joe Biden a discutat cu aliații occidentali despre situația din Ucraina. Foto: Twitter/POTUS

Președintele SUA, Joe Biden, a avut luni o teleconferință „securizată” cu liderii occidentali despre războiul din Ucraina și despre menținerea stabilității economice globale. Potrivit unui comunicat de presă de la Casa Albă, aliații au stabilit să asigure asistență pentru Ucraina și să impună „costuri severe” Rusiei. Aliații au convenit să facă toate eforturile pentru menținerea stabilității economice globale, inclusiv în ceea ce privește prețul energiei.

„Președintele Joseph R. Biden a găzduit astăzi o teleconferință securizată cu aliații și partenerii despre răspunsul nostru unificat la războiul nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Liderii au recunoscut curajul poporului ucrainean în fața agresiunii ruse și au discutat despre sprijinul lor continuu pentru Ucraina, inclusiv asistență de securitate, economică și umanitară. Ei au discutat, de asemenea, despre eforturile lor coordonate de a impune costuri și consecințe severe pentru a trage Rusia la răspundere, în timp ce lucrează pentru menținerea stabilității economice globale, inclusiv în ceea ce privește prețurile la energie”, transmite Casa Albă.

După convorbire, Biden a scris pe Twitter: „Am vorbit astăzi cu Aliații și partenerii noștri despre războiul neprovocat pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei. Continuăm să oferim sprijin poporului ucrainean care își apără țara. Suntem pregătiți să continuăm să impunem Rusiei costuri foarte mari, în situația în care nu detensionează situația” 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

La teleconferința cu Joe Biden a participat pentru prima dată în acest format, și prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida. Japonia a anunțat deja că negociază cu Uniunea Europeană redirecţionarea unui volum mai mare din importurile sale de gaz natural lichefiat (GNL) către Europa, în cazul în care ar exista posibilitatea ca Rusia să restrângă exportul de gaze.

Citește și Shell va ieși din parteneriatele cu Gazprom și se va retrage din Nord Stream 2

Preţul barilului de petrol Brent cu livrare în aprilie a crescut luni cu 4,79% în deschiderea Bursei din Londra, fiind cotat la 102,6 dolari pe piaţa futures, ceea ce reprezintă un nou maxim istoric începând din septembrie 2014.

După discuția cu Joe Biden, președintele Klaus Iohannis a transmis că „a făcut apel la acțiuni hotărâte și coordonate pentru eliminarea energiei ca instrument politic de presiune și șantaj.”

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri